Orvosmisszió Nagydobronyban

Fotó: Vermes Tibor

 

„A kárpátaljai körülményeket tekintve a nagydobronyi gyermekek az átlagosnál jobban ellátottak, nőgyógyászati szempontból pedig nagyon változó a vizsgáltak állapota a településen” – mondta Vojcek László főorvos, a Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetője március 24-én Nagydobronyban, a szűrővizsgálat után.
Az orvosok a várandósoknak tanácsadást, csaknem ötven asszonynak nőgyógyászati rákszűrést, valamint
90 felnőttnek vércukorszint- és vérnyomásmérést, illetve EKG-vizsgálatot is biztosítottak. A szűréseknek helyet adó gyermekotthon pedagógusai 23 éve végzik gyermekmentő tevékenységüket, ma csaknem 70 gyermek ellátásáról, neveléséről és ápolásáról gondoskodnak. Az árva, a családjukból kiemelt és a fogyatékossággal élő gyermekek ellátásához, megfelelő körülményeik megteremtéséhez a magyar kormány mellett a magyar, a holland és a svájci református egyház is támogatást nyújtott.
A Katolikus Karitász önkéntes orvoscsoportja a nagydobronyi szolgálattal együtt idén már öt prevenciós szűrést végzett: négyet Kárpátalján, egyet pedig a Délvidéken. A 17 orvos, orvostanhallgató, nővér és segítőik hamarosan a ráti gyermekotthonban folytatják munkájukat. Az orvos¬misszió az év végéig 18 helyszínen végez vizsgálatokat Kárpátalján, Délvidéken és Erdélyben.
A 2017-ben indult misszió során a karitász önkéntesei a prevenciós szűrések után évente kontrollvizsgálatokat végeznek Kárpátalja 14 településén, elsősorban a szórványmagyarság körében.

Forrás: Katolikus Karitász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .