Orvosi eszközöket adományozott Kárpátalján a karitász

Fotó: Katolikus Karitász

 

Az orvosi és gyógyászati segédeszközöket Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Vojcek László professzor, a szervezet orvosmissziójának vezetője adta át Jaroszlav Hajovics polgármesternek. Az adományok ünnepélyes átadásán Écsy Gábor hangsúlyozta, az eszközökkel, valamint az orvosmisszió rendszeres munkájával a karitász a viski lakosokon túl a környező településen élőket is segíti, javítja a családok biztonságérzetét és támogatja a helyi magyarság megmaradását. A település polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Katolikus Karitásznak a város támogatásáért, és úgy fogalmazott, a figyelemnek és a kézzelfogható segítségnek köszönhetően érezhetően javult a viski emberek életminősége. Écsy Gábor azt is elmondta, hogy igen nagy nehézségekkel jár a segélyszervezet szállítmányainak átjuttatása a határon. A rendkívül hosszú várakozás, az adományok visszafordítása, vámudvarba helyezése, a segélyszállítmányokra vonatkozó szabályok gyakori változása és kiszámíthatatlansága, valamint a korrupció megnehezíti a segítségnyújtást. Ezért a Katolikus Karitász petícióban kérte Ukrajna új elnökétől, Volodimir Zelenszkijtől, hogy a magyarországi és más külföldi szervezetek segélyszállítmányai bürokratikus akadályok nélkül, egyszerűen, gyorsan és korlátozásoktól mentesen juthassanak el a kárpátaljai és ukrajnai rászoruló családokhoz és karitatív szervezetekhez. Écsy Gábor az adományok átadásán azt kérte, hogy elektronikus aláírásukkal minél többen támogassák a határon túli humanitárius adományok célba érését. (Az ukrán elnöknek írt petíció aláírására az interneten, a www.citizengo.org/hu oldalon van lehetőség – a szerk.) Vojcek László professzor az átadón méltatta a polgármesternek a városért és a helyi magyarságért végzett munkáját, melynek köszönhetően Visk kiemelkedik a Tisza menti magyarlakta települések közül.
A tízezer lakosú város népességének fele magyar nemzetiségű. A településen magyar óvoda és iskola is működik, az ide járó gyermekek rendszeres egészségügyi szűréséről a karitász orvosmissziója gondoskodik. Ezen a településen kezdődött el 2019 tavaszán a Katolikus Karitász nőgyógyászati rákszűrése is. „A vizsgálatok során azt kellett tapasztalnunk – mutatott rá a professzor –, hogy a településen nincs EKG-készülék és vércukormérés. Ennek következtében megdöbbentő leleteket kaptunk, például a szűrt betegek egy-két százalékának rendkívül magas volt a vércukorszintje.” Ebből is látható, mennyire fontos, hogy a viski és a környékbeli lakosok gyógyítását a jövőben – egyebek mellett – két EKG-készülék, több vércukorszintmérő és két gyermek­in­ha­látor segítik majd, a betegek mozgatását pedig kerekesszékek és rollátorok teszik könnyebbé.
Az elmúlt években a magyar kormány támogatásával megújult az óvoda épülete és a város rendelőintézete, most pedig a kórház fölszereltsége javult a katolikus segélyszervezetnek köszönhetően. Az orvosi eszközöket a polgármester az önkéntes orvosok tavaszi missziója alkalmával kérte a Katolikus Karitásztól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .