25 éves a budapesti RÉV szolgálat

Fotó: Katolikus Karitász

 

Az egyházak több száz, több ezer éve végeznek szociális munkát – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Katolikus Karitász szenvedélybeteg-segítő szolgálata fennállásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az államtitkár arról beszélt, hogy az egyházak már akkor odaálltak a legelesettebbek mellé, amikor erre a munkára még nem volt jogszabály, sem támogatás, és nyugdíjbiztosító sem létezett.
Ezért a szolgálatért köszönet illeti őket, és a magyar kormány mindig támogatni fogja az államtól átvállalt szociális munkájukat. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az a százezer ember, aki a szociális szférában és a gyermekvédelemben dolgozik, nem távolról szurkol, hanem megfogja a bajban lévő emberek kezét.
Ezt teszik a RÉV munkatársai is, nem kérdezve, hány alkalommal kell segíteniük valakinek, mire meggyógyul. Mindennap elindulnak a bizonytalanságba, és többnyire nem a fényes eredményekért, hanem az emberi túlélésért küzdenek – fogalmazott Fülöp Attila. Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a RÉV munkatársai Isten nevét gyakran ki sem ejtve építik Isten országát. Azt kívánta, „érezzék magukat mindig kiválasztottaknak”, és tapasztalják meg minél többször, hogy munkájuk nyomán megújul az élet.
Isten az embert mindig meg akarja váltani, ezért küldte el Fiát, aki meghalt értünk a kereszten, és ma is mindig „küld valakit, aki új utat mutat nekünk” – mondta a püspök.
Hoffmann Tamás, a főváros XI. kerületének polgármestere – megköszönve a kerület és a RÉV 25 éves együttműködését – hangsúlyozta, hogy negyedszázad alatt sokat változtak a fel­adataik. Példaként említette, hogy az alkohol- és kábítószer-függőség mellett súlyos problémává vált a játékfüggőség is, amely egyre több, sokszor rendezett körülmények között élő fiatalt érint.
Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese fölidézte: a karitász szenvedélybeteg-segítő szolgálatát 1994-ben német mintára alapította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Az első központ Budapesten alakult, majd további hét városban hoztak létre segítőcsoportot.
A RÉV nem orvosi, hanem pszichoszociális segítséget nyújt a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak, emellett nagy hangsúlyt helyez a prevencióra – tette hozzá.
A jubileumi rendezvény keretében június 13-án szakmai konferenciát tartottak, ahol a RÉV szolgálat tevékenységei közé tartozó témákról tartottak előadást hazai szakemberek. Az ünnepi programhoz kapcsolódóan a budapesti RÉV munkatársai Szabadulás a függőségek fogságából címmel kliensek gondolataiból állítottak össze egy műsort, valamint egy némajátékot. A programban közreműködtek a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .