Országos logópályázatot írt ki április 25-én a NEK titkársága

A zsűri tagja volt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek; Vittore Boccardi S.S.S. újságíró, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának titkára; Dragonits Márta belsőépítész, az Ars Sacra Alapítvány elnöke; Fábry Kornél, a NEK főtitkára; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója, valamint Szalay Miklós DLA tervezőgrafikus.
A szavazás végén összeadták az egyes pályaművekre leadott pontokat, és így alakult ki a végső sorrend. Nagyon szoros volt a  verseny: az első négy helyezettet mindössze egy-egy pont választotta el egymástól. A győztes logó megalkotója a hetvennyolc éves Lampert János grafikusművész.
Pályamunkájában az ostya és a kehely az Oltáriszentséget szimbolizálja. Az ostyában látható kereszt az Eucharisztia áldozat jellegére és a Golgotára utal. A kereszt piros színe Jézus irántunk való szeretetét és értünk vállalt kereszthalálát is kifejezi.
A „Minden forrásom belőled fakad” zsoltáridézetet jeleníti meg az Oltáriszentségből fakadó forrás, amelynek vize négy sugárban zubog alá, utalva a négy evangélista által megörökített örömhír terjedésére. A forrás egy folyóba ömlik. Ezt fejezi ki az alsó hullám, amely utal az Egyház örömhírvivő tevékenységére, de a Dunára, Budapest folyójára is. A Duna számos európai országot köt össze nyugatról keletre, északról délre folyva, és kifejezi, hogy az Eucharisztia közös forrásként összeköt bennünket, különböző nyelvű és kultúrájú európai keresztényeket, s így kiengesztelődésünk forrása is. A forrásból fakadó négy folyó a világ négy égtáját is jelképezi, amelyeket megtermékenyít az evangélium, és az Eucharisztia éltet.
A logóban használt színek az ikonfestés hagyományai szerint jelenítik meg a Szentháromságot: az Atya színe a piros, a Fiúé az arany (sárga), a Szentléleké az égszínkék.
Magyarország nemzeti színei is megjelennek az alkotásban, utalva Budapestre, a városra, amely 2020-ban otthont ad az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.
A NEK Titkárság elérhetőségei: 1064 Budapest, Vörösmarty utca 40. email: titkarsag@iec2020.hu;
A Kongresszus honlapja: iec2020.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .