„Őrhely gyanánt őrködik az ország üdve fölött”

Fotó: Bókay László

 

Budapesttől Vác érintésével az Ipolyság felé vezető 2-es főúton, kanyargós, hegyre kapaszkodó utakon haladunk a nógrádi Tereske felé. Balról és jobbról a Börzsöny érintetlen erdőségei kísérnek bennünket, az úton táblák jelzik a völgyekben megbúvó falvakat.
A Rétság szomszédságában fekvő, hétszázas lélekszámú Tereske Nógrád nagy múltú településeinek egyike. Az Árpád-kori falu temploma, amely a XI–XII. században épült, bencés apátsági templom volt. Híven őrzi az egymást követő építéstörténeti korszakok stílusjegyeit. A román alapokon jól láthatók a gótika, a reneszánsz és a barokk nyomai, tanúságot téve kultúránk folytonosságáról. Az épület különleges kincsének számít a templombelső északi falán látható, a mai Magyarországon egyedülálló falképsorozat, amely a Szent László-legendát eleveníti meg.
Ez a templom volt a Váci Egyházmegye Szent Lászlóra emlékező ünnepének helyszíne. Július 29-ére, a lovagkirály halálának napjára hívták a zarándokokat Tereskére. Az ötletgazda a templom „felfedezője”, Pálos Frigyes prépost, művészettörténész, a váci Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, a falu korábbi plébánosa volt – tudtuk meg Beer Miklós püspöktől.
Pálos Frigyest a pártállam 1960-ban száműzte Tereskére, itt volt plébános egészen 1978-ig. A korábban gyerekek százait hitoktató pap a kis faluban sem tétlenkedett. Egy nagy esőzést követően arra lett figyelmes, hogy a templom barokk ablakai között román kori tölcsérablakok körvonalai bukkantak elő. A belső vakolat eltávolítását követően aztán kiderült, nem akármilyen templom a tereskei. Az északi fal belső oldalán és a szentélyben nem sokkal később felfedezték a falfestményeket, a Szent László-freskósorozat darabjait is. A plébános volt az, aki szorgalmazta a régészeti kutatást és a restaurálást, amely tizenhárom éven át tartott. A munkálatok során feltárták a templom román, gót, reneszánsz és barokk elemeit, és konzerválták a középkori falfestményt. Pálos Frigyes nagy álma, hogy a helyreállítás folytatódjon, és teljes szépségében láthatóvá váljon a szentély gótikus mennyezete, illetve a reneszánsz pasztofórium.
A tereskeiek nagy igyekezettel készültek a lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódó emléknapra, és visszavárták egykori plébánosukat, Pálos Frigyest. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt Árpád-kori apátsági templom előtti téren állították fel a tábori oltárt. Körülötte összesereglett a falu népe és a szomszédos településekről, valamint az egyházmegye távolabbi részeiből érkezett vendégek.
A szent király emlékét megidéző nap előadásokkal kezdődött, amelyek bemutatták a tereskei templom kalandos történetét. Pálos Frigyes László és a kun vitéz küzdelmét idézte fel: az akciófilmbe illő elbeszélés egyszersmind humorral fűszerezett, szókimondó tanítás is volt a férfi és a nő szerepéről.
A magyar népért felajánlott szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be számos paptestvér, köztük Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke koncelebrálásával. A liturgián részt vett Jerzy Snopek magyarországi lengyel nagykövet is.
Beer Miklós szentbeszédében arra buzdított, adjunk hálát személyes meghívottságunkért, és azokért, akik révén meghívást kaptunk az Egyház közösségébe. „Szüleinket, barátainkat, iskolánkat és tanárainkat ajándékba kapjuk” – mondta.  Szent László alakját megidézve a lengyel–magyar barátság értékét hangsúlyozta. „Ahogy egykori egymásra találásunk, úgy a visegrádi négyek összetartozása is kezd fogalommá válni” – mutatott rá az összefogás értékére a mai bonyolult történelmi helyzetben. „Adatott nekünk egy küldetés, a Krisztusba vetett hitünk, a béke és kiengesztelődés útja” – hangsúlyozta. Pálos Frigyes Szent László életpéldáját középpontba állító előadásához kapcsolódva Beer Miklós a férfiak életfeladatáról beszélt. Püspöki szolgálata különleges ajándékának nevezte, hogy egyházmegyéjében létrejött és hatékonyan működik a férfiszövetség. „Legyenek körülöttünk életerős, hitvalló férfiak, családapák! Kérjük ezért Mária közbenjárását!” – fogalmazott a megyéspüspök.
A Szent László-napon emlékéremmel és emléklappal jutalmazták mindazokat, akik sokat tettek az Árpád-kori templom helyreállításáért. Elsőként Jerzy Snopek nagykövet vehetett át kitüntetést.
Kozma Imre jó hírt hozott az ünnepre: Egy, kilétét felfedni egyelőre nem kívánó vállalkozó jóvoltából lehetőség nyílik a tereskei templom feltárásának befejezésére, a szentély eredeti állapota szerinti helyreállítására, így a tereskei istenháza a magyarországi kereszténység első ezer évének virágkorát hirdetheti majd az utókor számára. És Tereske, Pázmány Péter szavaival szólva, „őrhely gyanánt őrködik az ország üdve fölött”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .