Figyelmes szeretettel fordulni egymás felé

Fotó: Somogyi Tamás

 

A szülőknek szóló délelőtti előadások sorát idén is a tábor főtámogatója, Spányi Antal megyéspüspök nyitotta meg. Rámutatott: ezek a családos nyári hetek alkalmat jelentenek arra, hogy az előadások és az imádságok révén sok minden a helyére kerüljön a keresztény családok életében. A tábort követően a családtagok újra tisztán látják azokat a fel­adatokat, amelyekkel meg kell küzdeniük, és világosan kirajzolódnak előttük a célok, amelyekért tenniük kell. Az együttlét segíti őket abban, hogy figyelmes szeretettel forduljanak egymás felé, keressék a másikban a jót, ki tudják mutatni az érzelmeiket, képesek legyenek közösen megélni olyan tapasztalatokat, amelyek Isten felé terelik őket, és találjanak időt egymás számára.
A család az a hely, ahol az ember megvalósíthatja magát, ahol kibontakozhat, megtalálhatja és szolgálhatja az életet. Ehhez az kell, hogy minden családtag érezze: fontos a másik számára – fogalmazott a főpásztor.
Vannak, akik azt akarnák, hogy úgy tekintsünk a családra, mint egy idejétmúlt társadalmi szerkezetre, amelyre már nincs szükség. Olyanok is akadnak, akik szerint az Egyház szava már egyáltalán nem szól a mai emberhez. Amikor tizennégy évvel ezelőtt elkezdődött a szolgálatom, lényeges gondolat volt, hogy együtt lélegezzünk a világgal, s az Egyház mindenütt ott legyen, ahol jelen van az ember. Úgy látom, mára az vált rendkívül fontossá, hogy együtt lélegezzünk az Egyházzal, hogy erős legyen bennünk az Egyházhoz tartozásunk tudata, az elkötelezettségünk. Mutassuk meg a világnak, hogy az Egyházban találhatjuk meg a küldetésünket és azt a lehetőséget, amely nemcsak az egyes családok örömét szolgálja, hanem az egész emberiséget. Építsük Isten boldog országát, hogy valósággá váljon a világ számára –  biztatta a jelenlevőket a megyéspüspök.
Az évről évre megrendezett családtáborok egy-egy olyan aktuális téma köré szerveződnek, amely megszólítja a családokat. Uzsalyné Pécsi Rita három előadása idén az érzelmi intelligenciáról, az apák szerepéről és a serdülőkor kezdeteiről szólt. A szakember elmondta: az ország számos pontján megrendezett családtáborok közül kiemelkedik a Székesfehérvári Egyházmegye családi nyaralása. A tábor fontos mintát adhat a gyerekek számára, mert azt látják, hogy családban élni és más családokkal együtt lenni jó. Megerősítés lehet a szülőknek is, hiszen megtapasztalhatják, hogy a többi családnak is az övékéhez hasonló problémáik vannak, és átélhetik azt is, hogy esetleg éppen az ő családjuk tud segítséget nyújtani valakinek egy-egy nehéz helyzetben.
Fontos a tapasztalatok megosztása, és a munkával, tanulással töltött év után a tábor kiváló alkalmat kínál az esetleg elmaradt családi élmények pótlására is. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy kicsik és nagyok együtt nevessenek, játsszanak, szórakozzanak. A gyerekek megmutathatják egymásnak és a felnőtteknek, hogy mire képesek, és a szülők is tapasztalatokat szerezhetnek gyermekeikről, illetve egymásról is. Hallatlanul nagy dolog, ha játszani láthatjuk a gyerekeinket, mert a játék során alaposan megismerhetjük a másikat. Számos hozadéka van egy-egy ilyen együttlétnek, ami nemcsak a változatos programoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a táborozás alkalmával kiszakadunk a megszokott élethelyzetünkből, és jobban figyelünk egymásra – hangsúlyozta Pécsi Rita.
A családtáborba idén is lelkipásztorokat hívtak a szervezők, hogy segítsék a résztvevőket a keresztény lelkiség megélésében és a keresztény családi élet tudatosításában. A szülők délelőttönként tartalmas előadásokat hallgathattak, s ezalatt a gyerekek és a fiatalok a korosztályuknak megfelelő programokon vehettek részt. A családtábor egyik kiemelt eseménye volt a gyerekek által előadott vidám, zenés, táncos produkció: a Dzsungel könyve bemutatója. Természetesen versenyekből sem volt hiány: a résztvevők szellemi és sportvetélkedőkön tehették próbára magukat.
Azok számára, akik első alkalommal vettek részt a táborban, nagy meglepetést jelentett a számos közösségi élmény, a több éve táborozók összetartása és a szervezés magas színvonala. Harkai Gábor családreferens pap záró előadásában beszámolt a rengeteg pozitív visszajelzésről, illetve köszönetét fejezte ki a támogatóknak és a szervezőknek azért, hogy ismét megvalósulhatott az egyházmegyei tábor. A programok közül kiemelte a családok keresztútját, amely meghatározó lelki élmény marad valamennyi résztvevő számára.
Varga László, az egyházmegyei családtábor egyik főszervezője a záró- eseményen elmondta: idén is minden család megtapasztalhatta azt a lelkületet, amely állandó kísérője ezeknek a nyári családos heteknek: az egymás iránti szeretetet, amely Isten ajándéka minden ember számára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .