Külföldi magyarok lelkipásztora

Fotó: MKPK Sajtószolgálat

 

 

A díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Dobai Sándor atya a Katolikus Egyházért végzett.
Dobai Sándor a Benelux államok magyar főlelkésze Liège-ben. Lelkipásztori megbízatását, egész Belgiumra és Luxemburgra kiterjesztve, Liège főpásztorától kapta.
1927. március 7-én született Kónyban. Szülei fiatalon elhunytak, ezt követően nagyszüleinél, illetve nagybátyjánál nevelkedett. Elemi iskoláit szülőfalujában kezdte meg, majd a negyedik osztálytól Győrbe került, a Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumba, ahol nyolc évet töltött. Ötödikes gimnazista korában Apor Vilmos győri püspök felvette kispapnak a győri kisszemináriumba.
A II. világháború végén, 1944 decemberében szülőfaluja leventéivel együtt gyalogosan Ausztriába vezényelték, majd Sankt Pöltenben bevagonírozták, és Észak-Németországba szállították: Braun­schweigben, Hamburgban, Cuxhavenben és Olden­burg­ban állomásoztak, ahol tizennyolc évesen angol–amerikai hadifogságba esett. A Vatikáni Misszió megbízásából egy év után egy szerzetes pap mentette ki negyven társával – köztük tíz magyarral – együtt, hogy aztán valamennyien továbbtanulhassanak. Lakatos Ferenc belgiumi magyar lelkész flamand nevelőszülőket szerzett neki. Dobai Sándor szeminaristaként kijárt a liège-i magyarok egyletébe, amelynek irányításában is segített, így már 1948-ban elkezdődött szolgálata a városban élő magyarok körében. Eközben elvégezte a hatéves francia–flamand teológiát. A magyarok közül egyedül érte meg a pappá szentelést, amelyre 1952. július 20-án került sor Liège-ben. Ettől kezdve a Liège-i Egyházmegye papja lett.
1952-ben Merkhofs Jozef püspök Bressone-ba helyezte káplánnak, Liège külvárosába, egy vallon plébániára, mivel a liège-i magyar hadifoglyokból és családtagjaikból álló közösséget kicsinek találta. Kápláni teendői mellett magyar miséket tartott Liège-ben.
Mint idegen származású pap, két év után, 1954-ben Winterslagba került, egy huszonkilenc nemzet képviselőiből álló, négyezer lelkes plébániára a flamand bányavidéken. Innen járt motorkerékpárral Liège-be, ahol havonta tartott magyar nyelvű misét az ott élő magyar híveknek.
1956-ban püspöke visszarendelte Liège-be, az éppen akkor érkező hatezer magyar menekült szolgálatára. 1965-ben átvette a hirtelen elhunyt Lakatos Ferenc atya szolgálatát is a Hasselti Egyházmegyében. 1973-ban ő lett a Benelux államok magyar főlelkésze, majd magára vállalta a hívek szolgálatát Charleroi-ban, Namurben és Luxemburgban. Mintegy húsz éve öt egyházmegyében és kilenc városban tart rendszeresen magyar nyelvű miséket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .