„Ökumenikus jelentőséget tulajdonítok neki”

Hogyan illeszkedik ez a gyűjtemény a pálosok szolgálatához?

 

– A látogatóközpontunk programjának fontos pontja lesz, bővíteni fogja a hozzánk betérők ismereteit. De ezen túl számomra különösen is fontos, és ökumenikus jelentőséget tulajdonítok neki. Ehhez tudni kell, hogy én református családból származom, a legszűkebb családom tagjai mind reformátusok. Emiatt számomra az ökumené a mindennapokhoz tartozik, és a legtermészetesebb szándék, alaphangoltság. Mint pálos szerzetesnek ezen túl komoly kötődésem van az ortodoxia világához is. Mélyen vonzódom az egyiptomi remeték lelkiségéhez, és élő a kapcsolatom a magyarországi koptokkal. Szeretném ezt az ortodoxia felé való nyitottságot – és általában a keresztény egységre való törekvés mély vágyát – minél többeknek átadni, és abban bízom, hogy ez a kiállítás alkalmas lesz az autokefál ortodox egyházak iránti nagyrabecsülésünk kifejezésére. Közös imára is készülünk itt ortodox paptestvéreinkkel, Remete Szent Pál ereklyéi előtt.


Van egy másik, a kiállítás fontosságát igazoló szempont is. A templomunkban a történelmi viszontagságok miatt nincsenek, nem lehetnek évszázadokon át áhítattal körülvett, szép tárgyak – mindent szétvertek, kihordtak innét annak idején. A Sziklatemplom inkább a „bar – langiságával” hat a betérőkre. E gyűjtemény révén, ha múzeumi körülmények között is, most mély áhítattól átitatott alkotások kerülnek be hozzánk. Valaha élt orosz ortodox hívek jámborsága az, amelyből az ikonok közvetítésével hitem szerint megérezhetünk valamit.

 

Mit gondol, hogyan szólíthatja meg egy ilyen gyűjtemény korunk emberét?

 

– Az átlagemberek többségének nemigen vannak ikonográfiai fogódzói, ezért nehéz megérteniük, mit akar nekik átadni az egykori alkotó. De itt többről van szó, mint ikonográfiáról. Hiszem, hogy a Szentlélek működése rajta van ezeken a tárgyakon, és képes titokzatos módon megérinteni azokat, akik kapcsolatba kerülnek velük.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .