Ókeresztény sírt tártak fel Bulgáriában

A faldíszítés vörös, fehér, fekete, okker és zöld színezése remek állapotban megmaradt. Maya Martinova, a régészeti ásatásokat végző kutatócsoport vezetője elmondta: a festmények a római ókeresztény katakombák ábrázolásaival mutatnak rokonságot. A sír feltehetően egy gazdag család nyughelye volt. A feltárás során három ember maradványait is megtalálták.

A két méter hosszú, egy méter széles sírra májusban bukkantak rá, csatornaépítési munkálatok közben. Jelenleg tisztítják és restaurálják a képeket, majd a tervek szerint eltávolítják eredeti helyükről, és a városi múzeumok egyikében állítják ki őket.

Plovdiv Bulgária második legnagyobb városa. 342-ben Macedóniai Fülöp foglalta el a trákok itt emelt erődjét, s nevezte el a települést Philippopolisznak. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a három hegy városának hívták. Ebből az időszakból, pontosabban a II. századból maradtak fenn a város legrégebbi műemlékei, többek között egy ókori színház és egy stadion is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .