A hajók és a gömb

A száznegyvenedik évforduló tiszteletére interaktív kiállítóhellyé alakították át a kikötőben álló műemlék hajót: bemutatják a balatoni hajózás és a kikötők építésének történetét, és az érdeklődők megtanulhatják a furfangos kötélcsomózások csínját-bínját is. A létesítmény ötletgazdája, Kopasz Árpád tervei szerint a közeljövőben interaktív szimulátoros hajóvezetésre is lesz majd lehetőség Boglár és Révfülöp között. A műemlék hajó kiállítása a közeljövőben működő gőzhajómodellekkel is gyarapodik, a közeli téren pedig kiállítások, látványos akciók várják majd a látogatókat.

A város folyamatos fejlődésére jó példa a feketefenyővel beültetett Várdomb természetvédelmi területén található építészeti különlegesség, az éjszakára megvilágított Xantus János Gömbkilátó is. Az építmény ipartörténeti emlék, hiszen megjárta az 1958. évi brüsszeli világkiállítást. A Kádár István mérnök tervezte tizenöt méter átmérőjű építményben sokan a brüsszeli Atomiumot vélik felfedezni, másokat szövevényes pókhálóra emlékeztet e sajátos alkotás. A gömb évtizedek óta Boglár első számú turisztikai látványossága, állaga azonban annyira leromlott, hogy négy évvel ezelőtt bezárták. Jó hír, hogy néhány hete újra látogatható. Csiszár Szilárd vállalkozó cége uniós támogatással felújította a kilátó teljes szerkezetét, a padozatot és a korlátokat is. Az eredeti tervekben szereplő hatszáz méter hosszú bob-pálya és a kalandpark csak később készül el, de a kirándulók és a helyiek már most birtokba vehetik a népszerű helyet, ahonnan tiszta időben kiváló a rálátás a Balatonra és a Somogyi-dombság lankáira.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .