Obama és a katolikusok

Január közepén ugyanis a kormány az egyházi fenntartású kórházakat és iskolákat is kötelezte arra, hogy olyan egészségbiztosítást nyújtsanak, amely kiterjed a fogamzásgátlásra, a sterilizációra és az abortáló hatású szerekre is. Ellenkező esetben az állam hatalmas támogatásokat von meg az intézményektől.

Az egyház 625 nonprofit kórházat tart fenn az Egyesült Államokban, s minden nyolcadik amerikai katolikus intézményben kezelteti magát. Ez a legnagyobb nonprofit szektor az amerikai egészségügyben. Amerikában hetvenmillió katolikus él. Püspökeik sokáig támogatták Obama egészségügyi reformjait, amelyek eredményeként állami támogatást nyújtanak azoknak, akiknek korábban nem volt egészségügyi biztosításuk. Azonban régóta egyre nagyobb problémát jelent számukra, hogy Obama abortuszpárti.

Ugyanakkor Thomas Reese jezsuita, az America című katolikus magazin egykori főszerkesztője arról írt a Vatican Insider február 4-i számában, hogy meggyőződése szerint a katolikusok szavazatai nélkül Obama el fogja veszíteni a novemberi választást. A nagyrészt szintén katolikus latin-amerikai bevándorlók azért is csalódottak, mert Obama nem vezetett be bevándorlási reformot.
Csak baloldali katolikusok állnak továbbra is Obama mögött, mert a republikánus elnökjelöltek, a katolikusok is – bár abortuszellenesek és ellenzik a homoszexuális házasságot – szinte semmit sem tanultak az egyház szociális tanításából. Márpedig – írja Reese – nem szabad figyelmen kívül hagyni a szociális szempontokat, amikor a katolikus választó a szavazatáról dönt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .