Nyugodt, családi légkörben

Fotó: Vatican News

 

A szentszéki sajtóközpont közleménye szerint „a Pápai Svájci Gárda fúvószenekara néhány dalt játszott az emeritus pápa tiszteletére a Mater Ecclesiae-monostor előtt. Ferenc pápa hétfő reggeli szentmiséjét szeretett és tisztelt elődjéért ajánlotta fel, majd a nap folyamán elküldte neki személyes jókívánságait”.
Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek titkára, a Pápai Ház prefektusa a TV 2000 olasz katolikus televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, az emeritus pápa születésnapját szentmisével kezdte, amely ezúttal ünnepélyesebb volt a szokásosnál. XVI. Benedek latin nyelven mutatta be a szentmisét, ahogy minden alkalommal, amikor a testvére is jelen van a liturgián. Reggeli után egy szép ének következett, amely mindig fontos Benedek pápának.
Az emeritus pápa közvetlen szolgálatát ellátó laikus nővérek finom ebédet készítettek neki. Ebéd után egy rövid sétát tett a ház körül, majd délután rózsafüzért imádkozott. „Ferenc pápa szép üzenetet írt neki, és arra kért engem – nyilatkozta a Pápai Ház prefektusa –, hogy adjam át jókívánságait és pápai áldását” az ünnepeltnek.
Az emeritus pápa egészségi állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva Georg Gänswein elmondta: „Az értelme világos, de fizikai ereje egy kissé meggyengült.”
A vatikáni Mater Ecclesiae-monostorban élő XVI. Benedek a lemondásakor tett ígéretéhez híven továbbra is imádkozik az Egyházért. Vendéget ritkán, csak különleges alkalmakkor fogad.
A közelmúltban Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa látogatta meg az emeritus pápát, és megajándékozta a keleti egyházakat bemutató átfogó mű, az Oriente Cattolico legújabb kiadásával, amely a kongregáció alapításának centenáriumi ünnepsége alkalmából jelent meg. Néhány napja pedig Maximilian Heim ciszterci teológus, az ausztriai heiligenkreuzi kolostor apátja tett látogatást nála néhány rendtársa kíséretében. Maximilian Heim apát 2011-ben részesült a Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány kitüntetésében.
Az alapítvány, amelyet XVI. Benedek pápa 2010. március 1-jén hozott létre, a következő célokat tűzte maga elé: a teológia ismeretének és tanulmányozásának előmozdítása, magas színvonalú kulturális és tudományos konferenciák szervezése, a kiemelkedő teológiai kutató- és ismeretterjesztő munkát végző tudósok elismerése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .