Nyolcvan éve szentelték püspökké Márton Áront

Fotó: Iochom Zsolt és Tompa Réka

 

Tavaly advent első vasárnapján vette kezdetét a hivatások éve a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. Az érsekség papsága, papnövendékei és szerzetesei Jakubinyi György főpásztorral együtt február 12-én a csíksomlyói kegytemplomban ünnepelték az Istentől kapott hivatás kegyelmi ajándékát. A szentmise meghívott celebránsa Varga László kaposvári megyéspüspök volt.
A nap Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója is volt. Ebből az alkalomból a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban emlékkiállítás nyílt Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből címmel.
A Kovács Gergely posztulátor szervezésében és a gyulafehérvári érsekség támogatásával megvalósult tárlat a Márton Áron püspöknek ajándékozott úgynevezett lelki csokrokat – kézzel festett, díszített, imákkal teleírt füzeteket, képeslapokat és üdvözlőlapokat – gyűjti egybe. Ez a különleges és eddig be nem mutatott levéltári anyag kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy már életében milyen nagy szeretettel vették körül a hívek Áron püspököt: több száz lelki csokor látható e tárlaton, melyeket születésnapjára, püspökké szentelésének valamely évfordulójára, karácsonyra vagy húsvétra kapott a főpásztor.

A kiállítás február 20-ig tekinthető meg.

*

Kolozsváron, Márton Áron püspökké szentelésének helyszínén, az éppen felújítás alatt álló Szent Mihály-templomban tartott megemlékezés elején Laczkó Vass Róbert színművész tolmácsolásában elhangzott Bartis Ferenc Márton Áron századik születésévében című köszöntőverse. A szentmisét, melyen számos környékbeli pap koncelebrált, Fodor József nagyprépost, a Nagyváradi Egyházmegye általános helynöke mutatta be. Az ünnepségen a Potyó István vezette Szent Cecília kórus többek között Dan Mizrahi, az egykori zsidó rabtárs Márton Áron tiszteletére írt zeneművét is megszólaltatta.
Beszédében Fodor József a nyáját őrző pásztorról szólt. Személyes emlékeinek fölelevenítésén túl számos új történeti adattal is szolgált a püspökkel kapcsolatban. Elmondta, hogy Márton Áron 1939. december 8. és 1942. május 20. között a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója volt. Fiedler István püspököt 1939-ben politikai nyomásra félreállították, ebben a zűrzavaros időszakban Márton Áron jó pásztora volt a Nagyváradi Egyházmegyének is. A találkozások a püspökkel máig feledhetetlen élményként élnek az emberekben. Akik személyesen ismerhették, azok emlékezetében ő marad a nagybetűs püspök – fogalmazott Fodor József.
A szentmisét követően a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében folytatódott a megemlékezés. Bogdán Zsolt színművész Márton Áron szavait tolmácsolva fölelevenítette a püspök tanítási stílusát, alakját. Lázár Csilla múzeumigazgató a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum létrejöttéről, a főpásztorhoz kapcsolódó és az emlékezést szolgáló rendezvényekről szólt.
Az est zárásaként levetítették Zágoni Balázs A püspök reggelije című filmjét. Az alkotás Márton Áron életének első ötven esztendejét eleveníti fel, hétköznapi arcát, a vívódó, gyötrődő embert keresi és mutatja meg.

Forrás: RomKat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .