Nyíri Tamás posztumusz kötete

Aligha értékelhetjük e kötet egész anyagát itt, csupán néhány remek darabjára hívhatjuk fel a figyelmet. A család évében különösen sokat tanulhatunk a gyermeki lét antropológiai szempontú elemzéséből, mely a gyermekkort mint az emberi lét lényegi részét mutatja be. Az öregkor értelméről szóló tanulmányban pedig megragadó a megállapítás, hogy ekkor is megmaradhat a világra való nyitottság, bár ilyenkor már inkább befelé figyel az ember.

A miatyánk rövid értelmezésének szövegéből idéznem kell: „Mivel az ember beszélő lény, és a szó útján valósítja meg magát, Isten akkor lesz a mi atyánk, ha hálát adunk az életért, amit Tőle kaptunk, és az élet értelméért, amit Jézusnak köszönhetünk.”

Máig vitatott kérdésekhez szól hozzá az orvosi etika néhány problémájáról szóló írás. Éppúgy időszerű, amit Európa gyökereiről olvashatunk.

Egyházak – falakon innen és túl címmel 1991 szeptemberében németországi hallgatóságának foglalta össze a magyar katolicizmus 1945 utáni történetét és aktuális helyzetét. Ma, amikor sokszor felmerül a húsz évvel ezelőtti rendszerváltozás témája, ajánlott olvasmányunk lehet ez a látlelet és Nyíri Tamás tizenegy kívánalma.

A kötetet König Róbert remek grafikái díszítik.

(Nyíri Tamás: Vendégszerető egyház. Tanulmányok, cikkek, előadások. 1984-1994). Corvinus Kiadó, Budapest, 2009)

l

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .