Nyíltan és titokban

Amerika tehát a nyilvánosság előtt az erőszak ellen, a béke érdekében lép fel, miközben titokban fegyvert szállít. Megnyugtatásul a hírforrás hozzáfűzi értesüléséhez: csak könnyű fegyverek szállításáról lehet szó, páncélelhárító rakétákról, vállról kilőhető légvédelmi rakétákról nem, és a Jordánián keresztül szállított fegyverek nem fognak a szélsőséges iszlamista erők kezébe jutni. Bevallom, engem nem nyugtattak meg, ahogy a szíriai helyzet ismerői sem nyugodtak efelől.


A leginkább kétségbeejtő az, hogy akkor történik mindez, amikor a szíriai polgárháború patthelyzetbe jutott, tehát jó esély volna a béketárgyalásokra. Lakhdar Brahimi, a felek között közvetítő ENSZ-különmegbízott újságíróknak azt mondta: „Tovább tárgyalunk, és majd meglátjuk, tudunk-e és mikor tudunk haladást elérni. Sohasem vártunk csodát.” De vajon csoda volna-e, ha nyíltan és titokban ugyanarra törekednének a politikai hatalmak?

 

Szíria huszonkét és fél millió lakosának tíz százaléka keresztény. Sokan vannak közülük a hétmillió külföldre menekült és az ötmillió hazai menekült sorában. Okkal félnek az iszlamista terrortól és a titokban szállított fegyverektől.

 

Ferenc pápa képviselői is jelen vannak a genfi béketárgyalásokon. A szentatya azt kívánja, hogy a konferencia résztvevői minden erőfeszítést tegyenek meg az erőszak azonnali beszüntetéséért és a konfliktus befejezéséért, amely már eddig is túl sok szenvedést okozott. Azért kell imádkoznunk, hogy „Isten érintse meg mindenki szívét, hogy kizárólag a szír nép javát keressék” – fogalmazott a pápa a tárgyalás résztvevőihez intézett felhívásában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .