Nincsenek véletlenek…

A Zalakaros Új Templomáért Közhasznú Közalapítvány 1998-ban jött létre, azzal a céllal, hogy a település Szent Anna tiszteletére emelt, ám az idők folyamán kinőtt temploma mellett egy tágasabbat tudjanak építeni. A kezdet kezdetén nem is új templomot szeretett volna az üdülőváros, csak a régit kívánták bővíteni. Végül mégis úgy döntöttek, amennyiben közadakozásból fedezhető a kiadások nagy része, új templom építésébe fognak, amely nemcsak a nagyobb hívőközösség befogadására lesz alkalmas, hanem minden felekezet számára megfelelő, „ökumenikus” templom lesz. A kisváros egyik legszebb részén helyet kapott épület alapkövét öt évvel ezelőtt helyezték el, s hazánkban ritka módon alig két év alatt el is készült a Ripszám János Ybl-díjas építész tervezte templom. Talán erre is utalt Balás Béla a szentelési mise ünnepi homíliájában, amikor azt mondta: „Nincsenek véletlenek, irgalmasság van.” A költségeket egy idős plébános több tízmillió forintos adományából, valamint a város önkormányzata, a kaposvári püspökség, illetve a helyi hívek és vállalkozók hozzájárulásából fedezték. A templom építtetői a munkálatok során ellátogattak Krakkóba is, s az Isteni Irgalmasság-bazilika mellett felkeresték az Irgalmasság Anyja Nővérei Kongregációjának elöljáróját is, aki egy ereklyét adományozott az új templomnak.
Az üdülőváros egész évben számos külföldi vendéget fogad, ezért is volt fontos, hogy a templom valamiféleképpen ökumenikus legyen. Isten irgalmának üzenete minden Krisztus-hívőnek szól, amire nagy szükség van alapjait vesztett modern társadalmunkban. A templom ma már a kisváros egyik lelki és kulturális központja – a rendszeres orgona- és énekkari koncertek mellett minden hónap második péntekére „zarándoklatot”, engesztelő napot szervez Varga Péter plébános. Az egyházközség arra is törekszik, hogy a templomot kegyhellyé nyilvánítsák.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .