Nemzetközi biblikus konferencia Szegeden 2014-ben

A társaság 1937-ben Edinburghban jött létre a Faith and Order ökumenikus konferencia keretében, Jan de Zwaan leydeni professzor kezdeményezésére. Szervezeti formája többször változott, előbb csak európai és brit biblikusokat tömörített, majd észak-amerikai és kanadai bibliakutatók is bekapcsolódtak a munkába. Az International Quarterly for New Testament Study című folyóirat megalapítása után a társaság a nemzetközi kutatás élvonalába került. 1938-ban egy társszervezetet is létrehoztak: az Ószövetség-kutatók Társaságát.

A második világháború alatt a társaság az utazási korlátok miatt krízisbe került, ezt oldották fel 1947-ben, az Oxfordban tartott konferencián, amelyen még csak harmincnyolcan vettek részt. Ma az egész világon több ezer tagjuk van.

A társaság soraiba való jelentkezés követelménye: legalább PhD-fokozat és minimum két tudományosan elismert kötet megírása, amelynek tudományos értékét egy nemzetközi bizottság vizsgálja meg. A társaság híresebb elnökei voltak többek közt Rudolf Bultmann, Rudolf Schnackenburg, Xavier Leon-Dufour, valamint Albert Vanhoye, akit később XVI. Benedek pápa nevezett ki bíborossá.
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..