Nemzeti emlékhely lett a pannonhalmi főapátság

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az ünnepségen arról beszélt, hogy a főapátság „az egyetemes keresztény küldetésben részesült, így teljesíti azt a követelményt, hogy a nemzetet a maga sajátos keresztény módján fölemelje, nevelje és Istenhez vezesse”. Korunk jellemző körülményei sürgetik, hogy „a társadalmi, technikai és kulturális kapcsolatokban egymáshoz egyre közeledő emberek Krisztusban is megtalálják a teljes egységet” – idézte a II. vatikáni zsinat megfogalmazását a főapát.

Pannonhalma alapítása óta az egyetemesség helye és „egy mindig újjászületendő nemzetet átölelő és összekötő pont volt”, amely különféle nemzetiségű testvérek befogadásával vált sokszínűvé, és gazdagodott ennek révén – fogalmazott a főapát. Szent Márton monostora 1996-tól a világörökség része – emlékeztetett, és utalt arra is, hogy a nemzeti emlékhellyé avatás eseményére éppen Szent Gellért vértanú püspök napján került sor.


Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a pannonhalmi főapátság a múlt és a jövő hírnöke is. Az ezeréves hagyománnyal rendelkező apátság, amelyben összeegyeztették a modernséget az örökléttel, „a XXI. század nyelvén beszélő lelki, szellemi centrum”, miként az itteni gazdaság is a tradíciók és a legkorszerűbb technológia elegyítője, a gimnázium pedig az ország egyik legelismertebb intézménye – mondta.

A bencés szerzetesek mindig hegyen építették rendházaikat, „nemcsak azért, mert itt közelebb van a föld az éghez, de azért is, mert messze látszó jellé kívántak lenni: itt vagyunk, jöjj, töltekezz”. Így jelölték meg a teret a kolostorépítéssel, a nagy egyházszakadás előtt összekötve Keletet a Nyugattal, és létrehozva az ország első kolostori iskoláját. Felbecsülhetetlen kincseket rejtő könyv- és levéltárat is kialakítottak, de menedékhely is az apátság, ahol például a második világháború idején háromezer üldözöttet fogadtak be, a kommunizmus évtizedei alatt pedig azokat a papokat, szerzeteseket, akik máshol nem találhattak otthonra – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .