Német László püspök köszöntötte a Szentatyát a nemzetközi ministránstalálkozón

Fotó: Vatican News

 

„Európában ma csaknem mindenütt békében élünk. Nagyon gyakran úgy fogadjuk el ezt a békés állapotot, mint teljesen normális, szinte magától értetődő tényt. Milyen szép lenne, ha a békés élet a világ minden táján ilyen természetes volna! Sajnos azonban békében élni a világ számos térségében csak vágy, mély sóvárgás.
Mindannyiunk szívében ott él a vágy a békés életre. Ez az előfeltétele a jó és teljes életnek. Szeretnénk komolyan venni ezt a béke iránti vágyat, amely szívünkben és mások szívében él, s szeretnénk bátran követni e szándékunkat. Ahhoz, hogy ezt tegyük, szükségünk van olyan nyílt szívekre, akik értékelik a különbözőségeket, akik szeretetteljesen találkoznak olyan emberekkel, akik másmilyenek és másképpen gondolkoznak. Itt, Rómában megpróbáljuk gyakorolni annak művészetét, hogy szívünket bátran nyitva tartsuk a találkozók során az imában, a közös játékban és az Eucharisztiában, amelyben intenzíven arra törekszünk, hogy megtapasztaljuk Isten irántunk és minden ember iránt való végtelen szeretetét. Így itt, Rómában akarjuk megtenni kis lépéseinket a világ békéje felé.
A békét keresni kell, mert nincs mindig jelen. Úgy építjük a békét, ha nyílt szívvel elkötelezzük magunkat felebarátunk érdekében. Ám ez nem könnyű, ezt látjuk már a családban, az iskolában, a ministránscsoportokban is, amikor ki vagyunk téve a kísértéseknek, amelyek elválasztanak bennünket felebarátunktól. De a vágy továbbra is bennünk marad. Arra kérem, Szentatya, bátorítson bennünket, hogy félelmeink helyett több helyet adjunk inkább a béke iránti vágyunknak.
A nyitott szív tapasztalatát akarjuk hazavinni magunkkal családunkba, iskolánkba, barátainknak és rokonainknak. Szilárdan hisszük, hogy békevágyunk kis köreinkből eljut az egész társadalom széles rétegeibe. Világunkat olyan hellyé akarjuk tenni, ahol békésen és jól élhetünk együtt. Mert egy ilyen világban Isten is szívesen van otthon.
Elhoztuk önnek, Szentatyánk, az ajándékokat, amelyeket szeretnénk bemutatni most, közös esténk kezdetén. Az első egy zarándokkarkötő, különböző kis kitűzőkkel – ezek a színes közösségünket jelképezik: a mi szeretetközösségünket önnel, Szentatyánk.
A második egy zarándokkendő, rajta zarándoklatunk mottója: »Keresd a békét, és járj a nyomában!«. Az öné az egyetlen fehér kendő. Személyesen önnek készítettük. Tudjuk, milyen sokat tesz a világ békéjéért. Csodálattal tekintünk bátor és mindig konkrét lépéseire. Ez biztosan nem mindig könnyű. Ezzel a kendővel meg akarjuk ígérni önnek, hogy imádkozunk önért, hogy mindig megtaláljuk a helyes utat és a helyes szavakat a világ békés jövőjéért. Fogadja el most, Szentatya, az ajándékokat a ministránsok kezéből, akik az Amerikai Egyesült Államokból, Németországból és Ukrajnából érkeztek. Ezzel erőteljes jelét kívánjuk adni annak, hogy békében akarunk élni egymással. Szentatya, most szeretnénk folytatni az önnel való találkozónkat a béke jegyében – mondta beszédében a püspök.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .