Nem tökéletesek közössége

Fotó: Vatican News

 

Mit jelent számunkra Szent Benedek? Ünnepelni a jelenlévőt lehet – ami a múlté, arra csak visszatekinthetünk. Szent Benedek napja számunkra ünnep. Mai világunkban egyre tökéletesebbek az eszközök, de a célok mindinkább zavarosnak tűnnek. A Hová? vagy a Miért? kér­désekre tömegek válaszolnak lemondó kézlegyintéssel. Menekülnek önmaguk elől, látszatvilágok kábulatába futnak, mert homályos számukra a cél. Szent Benedek – akit mi atyánknak mondunk – nem tartja végérvényesnek, abszolútnak, végső célnak azt, ami körülveszi az embert. Az apostol szellemében „az eljövendő hazát” keresi, a jövő felé fordul, Isten felé tekint. Nem úgy, hogy látszatvilágba menekülne, hanem úgy, hogy áttetszővé válik számára ez a világ. Krisztus vonásait fedezi fel minden érkezőben, testvérben, betegben, szegényben, idősben, fiatalban. Kétkezi és szellemi munkával olyan otthont, lakóhelyet épít követőivel, amely más, mint a környező világ, és ahonnan kilátás nyílik az eljövendő, a mennyei Jeruzsálem felé. Megtérésre, átalakulásra, a mindig jobbra törekvésre int Isten mindig élő igéjével. A soha-bele-nem-nyugvásra, a keresésre, az értelem keresésére. Közösséget teremt. Az eljövendő, a mennyei haza húsvétjára vágyakozók közösségét. A jövőre irányítja tekintetünket. Nem különleges emberek, tudósok, hírességek gyülekezetét teremti meg, hanem olyanokét, akik számára kirajzolódik a cél; az Istent keresőket gyűjti közösségbe.
Így szól egy indiai mese: Tűz ütött ki az erdőben. A város, a menedék messze volt. Ijedten botorkált a vak, szorongva nézett körül a béna. Majd egymásra találtak. Nem látok! – mondja a vak. – Nem tudok menni! – mondja a béna. – De ha a válladra vennél, mondanám, merre menjünk – szólt a béna. És szerencsésen célba értek – együtt. A szerzetesi közösség nem a tökéletesek közössége. Szent Benedek maga kéri szerzeteseit, hogy türelmesen viseljék el egymás testi-lelki fogyatékosságait. Az apátot pedig figyelmezteti: beteg lelkek vezetését vállalta magára. De Szent Benedek közössége, ha valóban az Istent keresőkből áll, akár béna vagy vak tagjaival együtt is kemény kritika minden emberi érdekszövetkezetre, gazdaságtervezésre, érvényesülési vágyra. E közösség tagjai nem tagadják a világot, de kontrasztját jelzik. Mások, mint a világ – ezért sokan ostobának is tartják őket. Az életük értelmét Istenben megtalálók, éljék bár az emberi élet gyarlóságainak nagyböjtjét vagy nagypénteki szenvedéseit, a Lélek örömével tudják várni az igazi húsvétot. Nem menekülnek a világtól, hanem képesek lesznek kritikus, prófétai szót kimondani a világban.
Istenünk, te Szent Benedek atyánk kiváló tanításával nagyszámú népet gyűjtöttél magad köré. Add meg nekünk szent atyánk közbenjárására, hogy parancsaid útján szárnyaló szívvel futva megerősödjünk a hitben, és megmaradjunk a béke örömében!

Forrás: Tihanyi Bencés Apátság

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .