„Nem tanár, hanem tanítvány vagyok köztetek”

Fotó: Loósz Róbert

 

Füzes Ádámnak, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye állandó diakonátusért felelős referensének, a Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatójának írását adjuk közre.
Hat egyházmegyéből huszonöten készülnek az állandó diakónusi hivatásra ebben a tanévben. A képzést 2014-ben az Esztergom-Budapesti, a Kalocsa-Kecskeméti és a Váci Egyházmegyék felelősei közösen tervezték meg. Az első évben a váci, a második évtől a váci és az esztergomi, majd az egri és a kalocsai egyházmegyés növendékekkel folyt a képzés, amely idén kiegészült a veszprémi egyházmegyés diakónusjelöltekkel. A családos férfiak két tanéven át készülnek a felszentelt szolgálatra. Udvardy György pécsi megyéspüspök meghívására az októberi képzési hétvégét a szokásos Máriabesnyő helyett Pécsen tartották, a Pécsi Egyházmegye nunciusi vizitációjával egy időben. Október 27-én Michael August Blume apostoli nuncius munkareggelin találkozott a növendékekkel, valamint Kármán János atyával, a váciak papi referensével és a képzés lelkivezetőjével, Csillag Péterrel, a képzést kísérő váci referenssel, továbbá Füzes Ádámmal, az esztergom-budapestiek képzési igazgatójával, a képzés liturgika- és homiletikatanárával.
Udvardy György kedves szavakkal köszöntötte a reggelin megjelenteket, és ismertette meglátásait az állandó diakonátussal kapcsolatban. Eddig várt a képzéssel az egyházmegyében, mert fontos volt számára, hogy valóban alkalmas embereket indíthasson el a diakonátus felé. Jelenleg hat növendék készül erre a hivatásra. A püspök örömmel látja növekedésüket és azt, ahogyan megtalálják küldetésüket az egyházmegyében. Udvardy György kérésére Füzes Ádám ismertette a nunciussal a diakónusképzés szerkezetét, céljait és fókuszpontjait. Beszélt a képzés résztvevőiről is: az alkalmas növendékek és a jó tanárok mellett elsődleges a megyéspüspök szerepe, aki megfogalmazza, hogy az adott egyházmegyében milyen feladatkörökben van szükség diakónusokra. Több egyházmegye írásban is rögzítette diakónuskoncepcióját, amelyet tájékoztatási alkalmakon ismertetnek meg az érdeklődőkkel. Megfelelő előkészítő munka után a megyéspüspök felvételin mérlegeli, hogy a képzésre jelentkezőnek valóban a diakónusi szolgálatra van-e hivatása. Fontos szerep jut a képzésben a plébánosnak is. Nem csupán ajánlást ad a jelentkezőnek, hanem megismeri a képzés irányát, hangsúlyait, kapcsolatot tart annak vezetőivel, és a két év során figyelemmel kíséri a növendék lelkipásztori és liturgikus működését, lelki fejlődését. – Már a képzés kezdete előtt találkozunk a jelentkezők feleségével, akik fontos partnerek; nemcsak elviselik férjük „új hobbiját”, hanem maguk is bekapcsolódnak ebbe a küldetésbe. A képzésben ügyelünk a családokra is, hogy ne elviselhetetlen teher, hanem áldás legyen számukra a férj, az apa szolgálata – hangzott el a képzés bemutatása során.
Michael August Blume nuncius megköszönte a beszámolókat, és elmondta, hogy afrikai szolgálata idején csak elvétve találkozott állandó diakónusokkal, ezért nem tanárként, hanem tanulóként van jelen ebben a római dokumentumokra épülő szervezett képzésben, amely nagy örömére szolgál. Azt ígérte, hogy a továbbiakban is figyelemmel kíséri a diakónusi szolgálatra készülők munkáját és életét.
A reggeli után a pécsi főpásztor megmutatta a diakónusnövendékeknek a püspöki palota termeit, majd a nuncius és püspök folytatták a vizitációt, a képzés résztvevői pedig a tanulást.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .