Nem minden allergia, ami annak látszik

A harmadik napra a szülő és/vagy az orvos sokszor elveszíti a türelmét, és antibiotikumot ad a gyermeknek, ami éppen egybeesik a láz elmúltával és a pöttyök megjelenésével, így tévesen és károsan nemegyszer rögtön antibiotikum- vagy lázcsillapító-allergiásnak kiáltják ki a kis pácienst.

Vándorló foltokat okozhatnak a mandulák, a fogak vagy egyéb helyen a tünetmentesen megbúvó kórokozó gócok. Csalán jellegű kiütéseket okozhatnak a belekben lakó férgek. Jellegzetes, viszkető kiütést okoz a rühatka, az ágyi poloska vagy a bolha csípése. Kiütéses jellegű bőrjelenséget okozhatnak gombák. Egyes autoimmun betegségeknek is lehet egyedüli tünetük a láz és a kiütés.

Ha tehát kiütés jelentkezik, nem kell mindjárt étel- vagy gyógyszerallergiára gondolni. Az el nem múló, vándorló, újra és újra megjelenő, valamint az egyéb tünettel kísért kiütésekkel érdemes megkeresni a házi gyermekorvost, illetve a bőrgyógyászt. Ha mégis allergia gyanúja állna fent, mindenképpen érdemes vizsgálattal megerősíteni vagy kizárni, mielőtt nem bizonyítottan valamely – esetenként életmentő – antibiotikumra végleg farkast kiáltunk.


a szerző gyermekgyógyász

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .