Nem indítják el G. K. Chesterton boldoggáavatási eljárását

Chesterton sok emberre ható írásai és a XX. századi angliai katolikus újjászületésben játszott szerepe ellenére több akadály áll az író boldoggáavatási eljárásának útjában – írja levelében Peter Doyle megyéspüspök. Közleményét az amerikai Chesterton Társaság legutóbbi ülésének megnyitóján hozták nyilvánosságra és olvasták föl.
Az eljárás hivatalos elindításának a főpásztor által említett három akadálya: Chesterton tisztelete helyi szinten nem élő; hiányzik egy személyes lelkiségi modell, mely műveiből jól megkülönböztethető volna; nem utolsósorban pedig az írásokban fellelhető antiszemitizmus. „Tudatában vagyok a világ számos pontján G. K. Chesterton személyére irányuló megkülönböztetett figyelemnek, és számos emberre ösztönző hatást gyakorló személyére, mely kényessé teszi a döntésemet és annak nyilvánosságra hozatalát” – írja a főpásztor. Doyle püspök hangsúlyozta az író jóságát és evangelizálóképességét, de levelében leszögezte, nem tudja elindítani a boldoggáavatási eljárást.
Chesterton 1874-ben született, termékeny író volt, és megtérése után a katolikus hit erős védelmezője lett Angliában. Olyan klasszikus műveket köszönhetünk neki többek között, mint az Orthodoxy (magyarul Igazságot! címmel látott napvilágot), illetve Az örökkévaló ember és a Brown atya-sorozat. 1936-ban halt meg.
A főpásztor a spanyol Alfa y Omega katolikus hetilapnak adott interjúban elmondta, noha Chesterton határozottan náciellenes volt, írásaiban aggodalmat okozóan sztereotipizálta a zsidó népet. A katolikus lapban az író The New Jerusalem (Az Új Jeruzsálem) című, 1920-ban írt könyvét hozták példának; ebben többek között az áll: a zsidóknak megkülönböztetett ruhákat kell viselniük, hogy jól felismerhetők legyenek az utcán. A Chesterton Társaság visszautasította az állításokat, olyan, az írótól származó kijelentéseket idézve: „A világnak a zsidóknak köszönhetően van Istene”, vagy „az utolsó európai zsidót védve fogok meghalni”. Chesterton „olyan ember volt, aki gyűlölte a rasszizmust és annak ideológiáját; az emberi méltóságért harcolt” – áll a társaság honlapján.
John Udris kanonok, a kanonizációs eljárás előkészítője azt nyilatkozta, nem irigyli Doyle püspököt meghozott döntéséért, „mely csalódást okoz. De az eljárás során végzett vizsgálat roppant nagy kiváltság volt. Az, hogy jobban megismertem Chestertont, megváltoztatott.”
Az interjúban Doyle püspök rámutatott: utódjának lehetősége lesz arra, hogy újranyissa az ügyet. A főpásztor 75 éves, és a kánonjogi előírások alapján már benyújtotta lemondását.

Forrás és fotó: Catholica.ro
Fordította: Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .