Nem csak Londonért

A merénylők tökéletes angolsággal beszélő bevándorlók, akik hosszú évek óta élvezték a brit civilizáció gyümölcseit, most pedig „Allah akbar!” (Isten a legnagyobb!) kiáltással támadtak áldozatukra.

Ha nem is helyeselhetjük, aligha csodálkozhatunk azon, hogy e gyilkosság után nagyon megszaporodtak a muszlimellenes incidensek Nagy-Britanniában. Százhatvankét esetben történt támadás mecsetek ellen, sértő graffitik jelentek meg az utcákon, szóbeli sértegetések értek muzulmánokat, fejkendőket rángattak le asszonyokról. Az interneten is megnőtt a muszlimellenes megnyilvánulások száma.


Sokszor kérdezgetjük: mi történik ebben a világban? Mi lesz így velünk? Azt tapasztaljuk, hogy Európa jórészt elfordult a keresztény hittől, az iszlám világban pedig vészesen terjed az erőszak egyáltalán nem vallásos magatartása. Holott Istent csak megcsúfolni lehet az erőszakkal.

2010 óta létezik a Vallások Fóruma Londonért elnevezésű kezdeményezés, amely imanapok és párbeszédek szervezésével igyekszik előmozdítani a vallások közötti párbeszédet. A mozgalomhoz különböző közösségek vezetői és képviselői – keresztények, zsidók, muzulmánok, hinduk és szikhek – csatlakoztak. Az angliai és walesi püspöki konferencia, valamint annak elnöke, Vincent Nichols westminsteri érsek is támogatja szándékukban a vallási vezetőket. A szervezet tevékenysége igazi reménysugár Istentől elforduló, Istent megcsúfoló világunkban.

A szörnyű gyilkosságot követően a fórum tagjai közleményben hozták nyilvánosságra tiltakozásukat. „Vallásaink az emberi élet szentségét hirdetik, és semmiféle igazságtalanság nem igazolhatja ezt a barbár cselekedetet, amely egy fiatalember életét követelte. A terrorizmusnak nincs helye utcáinkon – olvasható a dokumentumban. – Ebben a jelentős pillanatban minden vallás képviselője utasítsa el az erőszakot, és kötelezze el magát a béke ügyéért való közös fellépés mellett” – áll a közleményben. Az eset óta több anglikán püspök is látogatást tett muzulmán közösségekben, és az erőszak elutasítására buzdított.

Nem csupán London jövőjéről van szó.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .