Nehéz időkben is helytállt

Életének 93. évében, szerzetességének 75. és papságának 69. esztendejében március 18-án hajnalban elhunyt Etele György piarista szerzetes, nyugalmazott tanár, a budapesti rendház tagja.
Etele György (szerzetesi nevén Pirrotti Szent Pompiliuszról nevezett György) 1924. június 9-én, Budafokon született. A budapesti Piarista Gimnáziumban tett érettségi után 1942-ben a piarista rend novíciusa lett. 1947. március 25-én örökfogadalmat tett Budapesten, és 1948. november 7-én pappá szentelték.
1949. április elejétől a tatai állami gimnázium hittanára lett, mert elődjét és rendtársát, Weiner Ferencet a kommunista hatóság letartóztatta. Öt hónap múlva Sík Sándor tartományfőnök Sátor­aljaújhelyre helyezte. Miután az államvédelmi hatóság fölszámolta a sátoraljaújhelyi piarista rendházat, a rendtagok közül 1950. augusztus 1-jétől egyedül ő maradt a városban, hogy ellássa a piarista plébániát. A püspök 1950. december 8-án plébániai adminisztrátornak nevezte ki, ám mivel eredményes lelkipásztori működése miatt a helyi hatóságok eljárást terveztek ellene, ezért Sík Sándor 1952 februárjában a debreceni Mikes utcai templomhoz küldte kántornak.
1953 őszétől visszakerült a „rendi keretbe”, és 1980-ig a kecskeméti Piarista Gimnáziumban töltött be számos tisztséget. 2013-ig nyugalmazott tanárként és házfőnökként szolgált Sátoraljaújhelyen. 2013-tól a budapesti rendházban élt. Március 18-án hajnalban váratlanul, csendben, békében elérte a halál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .