Negyvenéves a Kántortovábbképző – Karnagyképző

Az oktatás Kósa Ferenc atya, a kántorképző akkori igazgatója vezetésével kezdődött, a tanári névsorban ott találjuk az egyházzenei élet meghatározó személyiségeit: Bárdos Lajost (zeneelmélet, népének, stílustörténet), Szigeti Kiliánt és Werner Alajost (gregorián ének, liturgia), Gergely Ferencet, Kopeczky Alajost és Koloss Istvánt (orgona, zongora), Kistétényi Melindát (transzponálás, partitúraolvasás), Farkas Ilonka énekművészt (hangképzés, magánének). A szolfézs és karvezetés tantárgyakat e sorok írója tanította. Ez év őszén konferenciát rendezünk az egykori hallgatók és tanárok részvételével, melyet a „Kósa atya alapítvány”, az OMCE (2002-ig volt a tanfolyamok „gazdája”) és a MALEZI közösen szervezi (2002 óta irányítja az oktatást).

Az előadások témája: mit és miért tanulnak a hallgatók (oktatói oldalról); valamint mely ismeretekre volt (van) leginkább szükség az
egyházzenei munkában, mi hiányzott (hiányzik) a képzésben ahhoz, hogy a kántor/karnagy még jobban betölthesse hivatását az egyház liturgikus és pasztorális életében, tevékenységében (a volt hallgatók részéről).

A tanfolyamon végzettek számára az időpont és a helyszín megjelölésével meghívót szeretnénk küldeni. Kérjük jelenlegi postai és e-mail címüket küldjék el a tanfolyamok igazgatója címére (1014 Bp., Országház utca 14., e-mail: tardylaszlo@ matyas-templom.hu)


a szerző karnagy

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .