Négy nemzet egysége

A bencés öregdiákok Kisboldogasszony napján a Boldogasszony–Németóvár–Hainburg útvonalat követve vettek részt az Endrédy Csanád-emléktúrán. Útjuk első állomásán, a hármashatár-közeli búcsújáró helyen, Boldogasszonyban csatlakoztak a Győri, a Kismartoni és a Pozsonyi egyházmegyék magyar, német, horvát és szlovák ajkú híveinek első közös zarándoklatához, melyet Ägidius Zsifkovics, Kismarton harmadik püspöke kezdeményezett elődje, László István nemzetiségi egységteremtő szellemiségének jegyében. Ennek tanúságtételeként Zsifkovics püspök egyaránt beszéli a szláv, a német és a magyar nyelvet, melyeken külön-külön is köszöntötte a híveket. Boldogasszony ferences kegytemplomában – amely ma Burgenland egyetlen bazilikája – az ünnepi szentmisén Elias Unegg ferences házfőnök szintén négy nyelven köszöntötte a résztvevőket. A szentmisét Ägidius Zsifkovics és Pápai Lajos püspökök mutatták be, a nagy számban megjelent magyar, valamint osztrák és szlovák paptestvérekkel együtt.

A mise magyar kezdőéneke Máriát, a Magyarok Nagyasszonyát köszöntötte a többségében magyar hívekkel telt bazilikában. A Bécsből érkezett kórus Haydn-miséjét a szlovákok, az osztrákok, de különösen a horvátok nagyon szép máriás népénekei is ékesítették.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .