Négy évtizede táncolnak

A Streer házaspár azonban az idén egy másik évfordulót is ünnepel: kereken negyven évvel ezelőtt, 1972-ben kezdtek együtt táncolni. Streerné bogyiszlói, a férje tolnai. Egy lakodalomban ismerkedtek meg 1966-ban, s egy évvel később összeházasodtak. Kezdetben Bogyiszlón éltek, majd Tolnán építkeztek, és 1971-ben odaköltöztek.
Mindketten hívő családban nevelkedtek. Streer Tamás jelenleg a tolnai egyházközség világi elnöke, a felesége pedig kántorkodik. A bogyiszlói templomban tizennégy éves korától vett részt az istentiszteleteken ilyen minőségben. S 1993-ig, amíg az idős plébános, Kókai József aktív volt, vasárnaponként átjárt a szomszédos Bogyiszlóra biciklivel, hogy ott is közreműködjön a szertartásokon.


Streerné dolgozni is korán kezdett. Már tizenöt évesen a bogyiszlói téesz alkalmazásába került, s nyugdíjazásáig ott is maradt. Jobbára adminisztratív munkával, bérszámfejtéssel foglalkozott. Férje lakatos, illetve karbantartó volt Szekszárdon egy építőipari vállalatnál, majd a sportcsarnoknál. Ma már mindketten nyugdíjasok. Gyerekük nem született, azt mondják: más utat jelölt ki számukra a Jóisten.

Ezen az úton rengeteg munka árán terem a siker. Streerné ezt úgy érzékelteti, hogy egy falunapi fellépés vagy egy néptánc-találkozó lebonyolítása nagyszerű élmény, ám amíg „a dugóhúzótól a vécés néniig” minden és mindenki a helyére kerül, addig rengeteg a rohangálni és szervezni való. S nem csekély az ügyintézés akkor sem, ha nem ők a házigazdák, hanem fellépésre utaznak valahová. Keresztül-kasul bejárták már Európát Finnországtól Olaszországig, Görögországtól Franciaországig.

A bogyiszlói zenekart ma az alapító Orsós Kis János unokája, Mihalovics Zsolt vezeti.
A két legismertebb Tolna megyei folklórrendezvény, a Duna Menti Folklórfesztivál és a Sárközi Lakodalom állandó résztvevői a bogyiszlóiak. Streerné az utánpótlás neveléséről is gondoskodik: hat éve tanít táncot szülőfaluja iskolájában. Emellett felkeresi, és a hagyományokról beszélteti, énekelteti az öregeket, mert szeretné bővíteni az egyesület repertoárját. Színre vitték már a bogyiszlói keresztelőt, lakodalmat, farsangot, pásztormulatságot, van a fonóval, a révészélettel kapcsolatos előadásuk, és egy Tolnai szvit című is. A koreográfiák összeállításában nagy segítséget jelent számukra a közeli Sióagárdon élő, országos hírű szakember, Szabadi Mihály.

A hivatalosan 1976-ban megalakult együttest 1981 óta vezeti Streer Tamásné. Első ezüst minősítésüket 1978-ban szerezték Pécsváradon, s azóta számos arany és kiváló minősítéssel, továbbá négy nívódíjjal is gazdagodtak. Trófeáik között található mintegy kétszáznegyven oklevél, valamint közel ugyanannyi serleg és más emléktárgy. Ezek a bogyiszlói művelődési ház most folyó felújítását követően ismét láthatók lesznek az egyesületi szobában. A faluházban pedig a település múltjába pillanthatnak bele az érdeklődők, szintén Streer Tamásné gyűjtőmunkájának köszönhetően. Lelkes és eredményes hagyományápoló tevékenységét díszpolgári cím adományozásával ismerte el a bogyiszlói önkormányzat. Azt mondja, az elismerés a férjét is illeti, hiszen amikor ő szervezőmunkát végzett, vagy éppen kántorkodni ment vasárnap délelőttönként, akkor az ura állt be helyette a konyhába ebédet főzni. Persze ennél jóval komolyabb eredményeket is magáénak tudhat Streer Tamás. Legszívesebben arra az országos táncversenyre emlékezik, amelyen az ismert koreográfus, Vásárhelyi László különdíját nyerte el, 1998-ban. A házaspár a partnertelepülési kapcsolatok ápolásában is serénykedik. A németországi Schlitz táncosaival rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Legutóbb éppen a bogyiszlóiak tettek eleget egy meghívásnak, mert Schlitz júliusban ünnepelte alapításának ezerkétszázadik évfordulóját.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .