Negativitásböjt

Fotó: Pexels.com

 

A katolikus társkeresőoldal, a PárKatt.hu szerkesztői az Ignitumtoday.com katolikus blog alapján egy szokatlan böjti ötletet tettek közzé. Elhatároztam, hogy negativitásböjtöt tartok, azaz tartózkodom a panaszkodó, pesszimista, kritikus vagy gúnyos megnyilvánulásoktól – írta Kasia, az Ignitum¬today.com blog szerzője. – Mivel gyakran elég negatív vagyok, és a környezetemet időnként kikészítik a szurkálódó megjegyzéseim, úgy döntöttem, rám férne egy ilyen böjt. Elhatároztam, hogy egy hónapig fékezem a nyelvemet, és semmi negatívat nem mondok.
Sajnos kudarcot vallottam. Sőt, kellő elszántság híján az utolsó hétre meg is feledkeztem az elhatározásomról. Mégis tanulságos volt: néhány fontos felismeréssel gazdagodtam.
Sokat segített, hogy a böjtöt két barátnőm is vállalta. Beszélgettünk róla, biztattuk egymást. Igazából csak akkor kezdtem megfeledkezni az elhatározásomról, amikor már nem számoltam be róla a barátnőimnek. Megértettem, milyen sokat jelent a barátok jelenléte a küzdelmekben.
A legnehezebb az volt, hogy felismerjem a negatív gondolataimat. Általában azonnal kimondom a rosszat, amint eszembe jut. A böjt idején egyfolytában figyelnem kellett, hogy ne tegyem. Rájöttem, hogy az esetek felében valószínűleg észre sem veszem, mennyire negatív vagyok. Ráadásul a mai kultúrában, a közösségi médiában sokszor az tűnik jó fejnek, aki másokat aláz. Állandóan emlékeztetnem kellett magam a böjtre.
Végül arra is rájöttem, hogy nemcsak másokkal, hanem magammal is negatív vagyok. Hányszor mondom magamnak, hogy milyen hülye vagyok! Mintha másokkal kedvesnek kellene lennünk, magunkat viszont bármikor gyalázhatnánk. Pedig Isten képmásaként engem is ugyanolyan tisztelet illet meg, mint bárki mást.
Nyilvánvaló, hogy az életben a jóra, a pozitívra érdemes törekedni. Mégis olykor hasznos odafigyelni a negatívumokra is, hogy megpróbáljuk kigyomlálni őket az életünkből. Így jobban észrevehetjük Isten számtalan ajándékát, és ami még fontosabb: általuk ajándékozó szeretetét is.
Ezért talán újra megpróbálkozom a negativitásböjttel, ezúttal esetleg rövidebb ideig, mondjuk egy hétig. S mikor volna erre alkalmasabb idő, mint nagyböjtben?

Forrás: PárKatt.hu; Ignitumtoday.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .