Nagyvilág

A New York-i ENSZ-székházban megrendezett konferencia legfontosabb előadója a Nobel-díjas Joseph E. Stiglitz professzor, a Columbia Egyetem tanára, a nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer reformjaival foglalkozó ENSZ-szakértői bizottság elnöke volt. Celestino Migliore érsek, a Szentszék ENSZ állandó megfigyelője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nők emberi jogai elidegeníthetetlen, szerves és elválaszthatatlan részei az egyetemes emberi jogoknak. Ez nemcsak a nők és a fiatal lányok méltósága megértésének kulcsa, hanem annak konkrét megvalósításáé is. Migliore érsek elismeréssel szólt a lányok oktatásában elért előrelépésekről, a nők támogatásáról a szegénység megszüntetése és a fejlődés elősegítése terén, ugyanakkor rámutatott a nők szenvedésének számos tovább élő formájára is. A világ írástudatlan lakosságának kétharmada nő. Az AIDS-fertőzöttek háromnegyede 15‒24 év közötti nő, akiknek száma növekszik Ázsiában, Kelet-Európában és Latin-Amerikában. Az emberkereskedelem 70 százaléka nőket és fiatal lányokat érint, akik fizikai, szexuális, pszichológiai és gazdasági erőszak áldozatai.

Ötszáz keresztényt öltek meg Nigériában

Újabb véres összecsapásokra került sor március 7-én a közép-nigériai Plateau szövetségi tartományban élő keresztények és muzulmán nomádok között. A harcok Jostól délre, az ország közepén fekvő Dogo-Nahawa nevű faluban törtek ki. Muzulmán nomádok három, főként keresztények lakta falura támadtak rá vasárnapra virradó éjszaka. Tanúvallomások szerint a merénylők lőfegyverekkel és széles pengéjű, hosszú késekkel támadtak az ott élőkre; házakat gyújtottak fel. A több mint ötszáz halálos áldozat között sok nő és gyermek van.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze. 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .