Nagyvilág

Újévi merénylet Nigériáben

Az észak-nigériai Gombe tartományi fővárosban egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy evangélikus templom előtt. Rajta kívül senki sem halt meg, de a robbanás számos sebesülést okozott. Gombe tartomány eddig békés volt, de a szomszédos tartományok a Boko Haram terroristák támaszpontjaival van tele. (KAP)

Az Egyesült Államok és Oroszország nem védi a keresztényeket

Silvano Tomasi érsek, a Szentszéknek az ENSZ genfi székhelyű hivatalainál szolgáló állandó képviselője szerint az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország szóban igen, de tettekkel nem védi az iraki és szíriai üldözött keresztényeket. Az új esztendőben ennek feltétlenül változnia kell. (KAP)


A pátriárka csökkenő tekintélye

Kirill moszkvai ortodox pátriárkát 2009 végén történt megválasztásakor az állami közvélemény-kutató intézet szerint a társadalom tizenöt százaléka sorolta az ország vezető rétegéhez. Tavaly év végén azonban már csak nyolc százalék, a mostani, legutóbbi felméréskor pedig csupán négy százalék tekintette ehhez a körhöz tartozónak. Az ezerhatszáz megkérdezettnek tíz személyt kellett megjelölnie, aki véleménye szerint a társadalom vezetői közé sorolható. Jelenleg nyolcvanegy százalékkal Putyin elnök áll az első helyen. Őt tavaly még csak hatvanhat százalék tette az első helyre. (KAP)

Palesztin többség Izraelben?

Két éven belül a Szentföldön több lehet a palesztin, mint a zsidó izraeli állampolgár. A palesztin lakosság lélekszámát 6,8 millióra becsülik a palesztinok, a zsidó lakosság létszáma az izraeli statisztikai hivatal szerint 6,22 millióra tehető. (KAP)

Zulehner professzor hetvenöt éves

Paul Zulehner, a bécsi egyetem volt pasztorálteológus professzora karácsony előtt töltötte be 75. életévét. 2008-ban történt nyugdíjazásáig huszonnégy éven át volt professzor. Ma is számos könyv szerzője. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .