Ítéletidő – drámai a helyzet

Srí Lankán több mint húsz ember halálát okozták a szűnni nem akaró esőzések miatti földcsuszamlások és áradások. További kilenc embert eltűntként tartanak nyilván, miután sárlavinák elsodorták őket. Az indiai-óceáni szigetországban több mint nyolcszázezer embert kellett kitelepíteni otthonából. Az elmúlt hetekben házak ezreit döntötte romba az özönvíz és a sártenger. A helyi meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban sem enyhül az idő. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a napok óta tartó esőzések miatt a helyzet országszerte egyre drámaibb. Az áradások főleg a fővárostól, Colombótól mintegy háromszáz kilométerre keletre fekvő Batticaloa körzetét, valamint az ország középső részén található Anuradhapura térségét sújtották. A helyi média jelentése szerint augusztustól novemberig éppen ezeken a területeken volt szárazság, ami miatt a gabonatermés nagy része tönkrement.


Malajziában egyes jelentések szerint öten, mások szerint nyolcan, megint mások szerint több mint húszan vesztették életüket az áradásokban, és nagyjából százhatvanezer, más információk szerint kétszázötvenezer embert kellett evakuálni. Ez rekordot jelent, a 2008-as áradások idején ugyanis százezer embert lakoltattak ki. Az éves monszun idején ugyan rendszeres az áradás, de idén a szokottnál is nagyobb. Különösen kritikus a helyzet az ország keleti részén, Kelantan, Terengganu és Pahang államokban, ahol az erős szél ötméteres hullámokat kavart a parti részeken. A szélviharok megnehezítik a helikopteres mentést, a köz- és vasutak többsége járhatatlan, és gyakoriak az áramkimaradások is.

Thaiföldön is több halálos áldozatot követeltek a szokatlanul heves esőzések, amelyek közel ezerötszáz települést érintenek az országban. A thaiföldi katonai juntát vezető Prajuth Csan-ocsa tábornok katasztrófaövezetnek nyilvánította az érintett területeket.

Legkevesebb ötvenhárman haltak meg a heves esőzések és földcsuszamlások miatt a Fülöp-szigetek középső és déli részén is. Az egyik földcsuszamlás helyszínén tizenketten lelték halálukat, a sár hat házat és két autót temetett be. Az áradások hidakat sodortak el, utakat rongáltak meg, és súlyos anyagi károk keletkeztek. Tucatnyi embernek nyoma veszett, és több mint kilencvenezer embert kellett kitelepíteni Surigao del Sur, Bohol és Cebu tartományokban. A helyzetet tovább nehezíti, hogy korábban két nagy erejű tájfun is pusztított a térségben. Tizennyolc ember halt meg, és több mint egymillióan átmeneti menedékhelyekre kényszerültek.

Forrás: MTI, MH, nol.hu, euronews.com

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .