Iránytű az élethez,

Nemrég került a kezembe két olyan könyv, amelyek ötleteket adnak gyermekeink neveléséhez, s ahhoz, hogy mi, szülők megmutassuk, hogyan lehet felelősen vezetni életünket, miként tudjuk jól, hatékonyan alakítani mindennapi tevékenységeinket. Stephen R. Covey könyvei (A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, A bennem rejlő vezető) világszerte ismertek, s ami a legfontosabb, sok családnak adnak hasznos útmutatást a problémás helyzetekben. Ezek alapján jelent meg a Harmat Kiadó gondozásában A 7 szokás a családunkban című ötletadó kiadvány, amely különféle gyakorlatok segítségével járul hozzá a következő hét szokás elsajátításához:


1. Vállald a felelősséget az életedért! 2. Tudd előre, hová akarsz eljutni! 3. Rangsorold a tennivalókat! 4. Gondolkodj nyernyerben! 5. Figyelmesen hallgass, mielőtt beszélsz! 6. Fogj össze másokkal, hogy többet tudj elérni! 7. Törekedj egyensúlyra az életedben! Egyszerűen és következetesen érhetjük el, hogy a következő alapelvek beépüljenek mindennapjainkba, és hozzásegítsenek bennünket a harmonikus családi élet kialakításához. Támogassuk gyermekünket abban, hogy minél felelősségteljesebb és önállóbb legyen. (S közben gyakran idézzük fel magunkban, mennyire rosszulesett, ha szüleink nem értékelték kellőképpen ilyen irányú törekvéseinket…) Az első három szokás ebben segít. A 4., 5. és 6. szokás gyakorlásával elérhetjük, hogy a másokkal való együttműködés természetes legyen gyermekeink számára. Ne gondolják, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk! Akár a jó csapatjátékosnak, időnként neki is passzolnia kell a labdát… S ami számomra (is) a legfontosabb: „A jellemen és a teljesítményen alapuló valódi kiválóságot értékeljük, és erre neveljünk. A díjak, az anyagi elismerés, a vagyon másodrendű értékek.” Korunkban sajnos a pénz beszél, és akinek hatalma van, azt gondolja, bármit megtehet. Ám én hiszek abban, hogy előbb-utóbb a valódi értékek (köztük a tisztelet, a figyelem, a segítőkészség, a szerénység) visszakapják meg be csültségüket…

A Kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című kötetből például megtanulhatjuk, hogy nem irányíthatunk mindent, ami velünk történik. Nem tőlünk függ, milyen színű a szemünk, nem tehetünk arról, hol születünk, kik a szüleink. Egyetlen dolgot tudunk csak befolyásolni: miképp reagálunk arra, ami velünk történik. „Ezért kell abbahagynunk az aggódást olyan dolgok miatt, amelyeket nem tudunk irányítani, hogy azzal törődjünk, amire hatással lehetünk.” Sean Covey arra figyelmeztet a maga meglehetősen laza – ám egyáltalán nem nyegle – stílusában, hogy álmaink és terveink megvalósíthatók, elérhetők. Nemcsak tizenévesek és a fiatal felnőttek meríthetnek erőt ebből a humoros, élvezetes stílusban megírt kézikönyvből, hanem mindenki, aki fiatalokkal foglalkozik. Nem véletlen, hogy a könyvet Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszicho terapeuta meleg hangon ajánlja, nem csak fiataloknak: „… ennek a könyvnek inkább ezt a címet adnám: Élettitkok – Így készülj a felnőttségre, boldogságra! Ha tehetném, minden tíz és húsz év közötti fiatal (és szülei) számára ajándékba adnám: hadd erősödjék az életbátorságuk!” De csupa jót ír a kötetről Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is: „Mindenki álmodik valamiről. Ki sikeres akar lenni valamiben, ki gazdag, ki pedig egyszerűen csak boldog akar lenni a párjával – de egyik sem valósul meg tervezés nélkül. A könyv ahhoz ad útmutatást, hogy megtanulj tervezni, és ne csak a Vágyaim című füzetedben árválkodjon a mondat, hogy olimpiai bajnok szeretnél lenni.”

A tervezésre és szervezésre való figyelmeztetés mellett álljon itt még egy jó tanács, amelyet szerintem valamennyiünknek fontos tudatosítanunk: „…az élet küldetés, nem karrier. A karrier mesterség. A küldetés indíttatás. (…) Ahhoz, hogy küldetésed legyen, nem kell megváltanod a világot.”

(Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása. Harmat Kiadó, Budapest, 2014. A könyv megvásárolhatók az Új Ember könyvesboltjában.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .