Nagyvilág

Líbia a polgárháború küszöbén

Giovanni Innocenzo Martinelli püspök, Tripoli apostoli vikáriusa (képünkön) szerint Líbia közel áll a polgárháborúhoz. Muammar al-Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta az új kormányzat még mindig nem tudta az egész országra kiterjeszteni hatalmát, egyes felkelőcsoportokat máig sem sikerült lefegyvereznie. Az utóbbi hónapokban még inkább fellángoltak a fegyveres összecsapások a különböző milíciák között. Május végén hetven ember halt meg Khalifa Haftar volt tábornok fegyveres csoportjának bengázi támadásai következtében. A béke felé vezető úton egy újabb lépés lehet a június 25-én tartandó parlamenti választás. (KAP)


A nigériai katolikusok áldozatai

A Boko Haram 2009-es fellépése óta Észak-Nigériában több mint hatszáz katolikust öltek meg és kilencvenezret űztek el szülőföldjéről. Háromszáz nő özvegyen és ezerötszáz gyermek árván maradt a terrortámadások következtében. Ötven templomot és imatermet gyújtottak fel, az anyagi kár meghaladja a 2,4 millió eurót. (KAP)

Dél-koreai bíboros Észak-Koreában

Andrew Yeom Soo-jung délkoreai bíboros, Szöul érseke (képünkön) először léphetett Észak-Korea területére május 21-én. Az egyházfő a határ északi oldalánál lévő kaesongi ipari parkba tett látogatást, ahol dél-koreai katolikus munkások is dolgoznak. Egy dél-koreai felmérés statisztikai adatai szerint a negyvenes években Észak-Koreának kilencmillió lakosa volt. Közülük kétszázezer a protestáns és ötvenhétezer a katolikus hívő. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .