India választott

A szélsőséges hindu nacionalista hindutva ideológia képviselőjének számító BJP 1998-tól 2004-ig kormányozta Indiát. Kétszázhetvenkét mandátummal most az ötszáznegyvenhárom tagú indiai parlament abszolút többségét szerezte meg. Az eddig kormányon lévő Kongresszus Pártnak csupán negyvenhat képviselője lesz az új parlamentben. Ennek oka, hogy Manmohan Singh kormányzását a gyenge gazdasági növekedés és korrupciós botrányok jellemezték.

Prakash jezsuita páter a győztes párt hindutva ideológiáját fundamentalistának és a fasizmushoz hasonlónak nevezte. Ez a szervezet hajtotta végre az elmúlt évtizedekben a vallási kisebbségek elleni erőszakos akciókat. „Most nemcsak a muzulmánok és keresztények emberi jogai kerültek veszélybe, hanem minden indiai emberé” – nyilatkozta Ajaya Kumar Singh katolikus pap, emberi jogi aktivista.

A hatvanhárom éves Narendra Modi, az új miniszterelnök 2002-ben gujarati tartományi miniszterelnökként politikailag felelős volt egy, a muzulmánok elleni véres merényletért, mely több mint ezer halálos áldozatot követelt.


Az Indiai Köztársaság európai lépték szerint hihetetlen méreteivel – mintegy három és fél millió négyzetkilométeren élő egymilliárd kétszázharminchétmillió lakosával – az ellentétek országa. A kőkorszak óta lakott terület kilencezer éve egymást váltó kultúrák földje. Az ásványkincsekben gazdag vidék a XVI. század óta vonzotta az európai gyarmatosító hatalmakat, amelyek közül a XIX. század közepére a Brit Birodalom lett a mai Indiát és Pakisztánt magában foglaló Indiai-félsziget ura.

A XX. század elejétől a békés eszközökkel, mégis sok véráldozattal vívott szabadságküzdelem vezetője Mahátma Gandhi volt. India 1947-ben vívta ki függetlenségét. A brit gyarmatosítóktól kapott öröksége a parlamenti demokrácia. A máig gazdasági elmaradottságban és szegénységben élő tömegek számára napjainkra érkezett el az anyagi felemelkedés reménye. A rendkívül sok népcsoportból összetevődő lakosság nyolcvan százaléka hindu vallású.
India katolikus egyháza is számos különböző szertartású és történelmi múltú egyházi közösségből áll. Tizenhétmilliós teljes létszámuk az összlakosság arányában csupán 1,55 százalékot jelent.

Az indiai katolikusok az utóbbi években a szélsőséges hindu csoportok támadásait szenvedték el. Az indiai főpásztorok húsvét előtt felhívással fordultak a hatóságokhoz: adjanak több jogot a keresztény dalit kisebbségnek, vagyis a kasztrendszer páriáinak. Most azonban nehéz évek következnek India életében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .