Nagyvilág

Bartolomaiosz az ortodoxia helyzetéről

Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka március 6-án, a tizenöt ortodox egyházi vezető isztambuli összejövetelén drámai szavakkal beszélt az ortodoxia helyzetéről. A pátriárka úgy látja, bizonyos témákban halaszthatatlan az ortodox egyházak állásfoglalása. Véleménye szerint e kérdések közé tartozik a biotechnika, a környezetvédelem és a pénzügyi válság is. „A fiatalok munkanélkülisége, a növekvő szegénység és a jövőért való aggodalom is azt mutatja, milyen messze került az emberiség az evangélium elveitől. Mi, püspökök is felelősek vagyunk azért, hogy a lelkipásztori munka gyakran csupán »spirituális« dolgokra korlátozódik” – fogalmazott az ortodox egyházfő. Kirill moszkvai pátriárka késznek mutatkozott a pánortodox zsinat előkészítésének felgyorsítására. Bartolomaiosz szerint az ortodoxia belső egysége alapvető feltétele az ortodox zsinat létrejöttének. (KAP)


Visszanyerték szabadságukat a Szíriában elrabolt nővérek

Olasz sajtójelentések szerint a katari emirátus közvetítésének köszönhetően kiszabadult fogságából a Maalulából decemberben elrabolt tizenhárom szíriai szerzetes nővér, akiket mos tanáig Yabrukban tartott őrizetben a szíriai hadsereg. (KAP)

Kongresszus készül a „női kultúrákról”

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke bejelentette, hogy 2015-ben „a női kultúrákról” kívánnak szimpóziumot tartani. (KAP)

Nincs szükség személytelen, hűvösen steril papokra

Ferenc pápa március 6-án hagyományos nagyböjti találkozóra hívta Róma papjait, és arra buzdította őket, hogy legyenek gondos és irgalmas lelkipásztorai a szükséget szenvedő, nehézségekkel küzdő embereknek. Az egyháznak nem személytelenül hűvös, steril papokra, „laboratóriumi klerikusokra” van szüksége, hanem olyanokra, akik az élet „tábori kórházaiban”sebeket gyógyítanak – fogalmazott a pápa. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .