A nők szerepéről az egyházban

Ferenc pápa az interjúban hangsúlyozta: erősíteni kell az egyházban a nők szerepét. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a döntési pozíciókban is szükség van a jelenlétükre, sokkal inkább arról, hogy újra kell gondolni a nőiség szerepét az egyházban, amelyet „anyának nevezzük, eredetét tekintve tehát női”.

 

Utalt Hans Urs von Balthasar (1905–1988) svájci teológusra is, aki a péteri mellett az egyházvezetés máriás elvét hangsúlyozta. A Világiak Pápai Tanácsa Stanisław Ryłko bíboros vezetésével női szakértők bevonásával dolgozza fel ezt a témát.


VI. Pál pápa Humanae vitae kezdetű, 1968-ban kiadott enciklikáját a fogamzásgátlással kapcsolatban „prófétainak” nevezte Ferenc pápa. A gyóntatók „nagy irgalmassággal, a konkrét helyzetekre alkalmazottan” olvassák ezt a dokumentumot, amelyben VI. Pál bátran védelmébe vette a többséggel szemben az erkölcsi tanítást, és fékezni kívánta az uralkodó kultúrát.

 

Ferenc pápa méltatta XVI. Benedek határozott fellépését a szexuális visszaélések botrányaival kapcsolatban. Az egyház nagyon sokat, „más intézményeknél jóval többet” tett e téren – jelentette ki a szent atya. XVI. Benedek nem „szobor volt egy múzeumban”, hanem egy intézmény, akinek bölcsessége Isten ajándéka, és akinek ő is a tanácsait kéri – fogalmazott Ferenc.

 

Nyilatkozatában hangsúlyozta: sok tekintetben téves az, ahogyan a média a közte és Benedek között lévő különbségeket beállítja. Elutasította „Ferenc pápa mitológiáját”, például azt a híresztelést, mely szerint elhagyta a Vatikánt, hogy a Via Ottaviano hajléktalanjainak ételt osszon. Ő nem sztár vagy superman, hanem „normális ember, aki nevet, sír, nyugodtan alszik és barátai vannak”. Az idealizálás mögött tulajdonképpen egyfajta agresszió rejlik – mondta a pápa.

 

Nem tagadta, hogy tizenhét éves korában volt egy barátnője, és a szemináriumban „egy hétre elcsavarta a fejét egy lány”. Hazája, Argentína iránt nem érez honvágyat, bár beteg nővérét, akivel állandó telefonkapcsolatban áll, szívesen meglátogatná. Latin-amerikai utazás azonban 2016 előtt aligha jöhet szóba. Most a Szentföldre, majd Ázsiába készül, azután pedig Afrikába kíván ellátogatni.

 

Megválasztásakor Xi Jinping kínai elnök is gratulált a pápának, ő pedig válaszolt erre a megkeresésre. A Vatikán és Kína között vannak kapcsolatok, de ezek nem diplomáciai jellegűek. XVI. Benedek 2007 júniusában nyílt levélben fordult a kínaiakhoz, s ebben hivatalos párbeszédet kezdeményezett, ám e közeledésre mindeddig nem érkezett válasz.

 

Hatvan-hetven évvel ezelőtt még emeritus püspökökről sem beszélhettünk. A jövőben azonban valószínűleg nem lesz ritkaság az „emeritus pápa” sem – mondta a hetvenhét éves Ferenc, aki azonban konkrét visszavonulási szándékáról nem szólt, csak annyit mondott: „Hosszú évszázadok után Benedek volt az első, és talán lesznek majd továbbiak is. Ezt nem tudjuk.”

 

XVI. Benedek szerényen és visszavonultan él. Nem akar zavarni.

 

„Beszéltünk erről, és közösen úgy találtuk, jobb, ha olykor látják őt az emberek, és részt vesz az egyház életében. Bölcsessége Isten ajándéka. Egyesek azt akarták, hogy egy bencés apátságba vonuljon vissza, távol a Vatikántól. Én azonban a nagyapákra gondoltam, akik bölcsességükkel, tanácsaikkal erősítik a családokat. Nem érdemlik meg, hogy egy öregotthonban végezzék” – nyilatkozott Ferenc pápa elődjével kapcsolatban.

(KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .