Nagyvilág

Elfogadták az új egyiptomi alkotmányt

 

Az egyiptomi keresztény egyházak vezetői, valamint az egyházi szervezetek képviselői arra szólították fel honfitársaikat, hogy január 14–15-én vegyenek részt az új alkotmányról tartott népszavazáson. Az egyiptomiak elsöprő többséggel hagyták jóvá az ország új alkotmányát – közölte a belügyminisztérium tisztviselője. Az előzetes becslések szerint a népszavazáson a részvételre jogosultak ötvenöt százaléka vett részt, és közülük mintegy kilencvenöt százalék igennel voksolt. Az eredmény nem okozott meglepetést, hiszen az új alaptörvényt ellenző Muzulmán Testvériség bojkottálta a referendumot. Az új, világi szellemű alkotmány elfogadása az iszlamista Mohamed Murszi elnököt puccsal elmozdító hadsereg sikere. Várhatóan Abdel Fatah al-Sziszi tábornok, a vezérkar főnöke a sikeren felbuzdulva hamarosan bejelenti, hogy indul az államelnöki posztért Egyiptomban. (KNA, MTI)

 

Betlehem keresztény szolidaritást kér

 

Amikor Vera Baboun, Betlehem katolikus polgármestere (képünkön) január 14-én találkozott a nemzetközi katolikus főpásztori küldöttséggel, szolidaritásra hívta fel a város és a világ keresztényeit a nehéz gazdasági és politikai helyzetben. Betlehemben nagy a munkanélküliség. A lakosság főként a turizmusból él, ezért fontos volna, hogy a keresztény zarándokok ne csupán néhány órát töltsenek a városban, hanem kapcsolatot keressenek az ott élő keresztényekkel. A polgármester a pápa májusi látogatását a béke jelének nevezte, amely a szentföldi keresztények számára azt üzeni, hogy nincsenek egyedül. A várhatóan áprilisig tartó béketárgyalásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: reméli, hogy azok valódi békét hoznak. (KAP)


Új osztrák „olimpiai káplán”

 

 

Egy harmincesztendős heiligenkreuzi ciszterci szerzetest, Johannes Paul Chavanne-t (képünkön) nevezték ki a február 7–25. között Szocsiban tartandó téli olimpián és a márciusi paralimpiai játékokon részt vevő osztrák sportolók lelkipásztori szolgálatára. Feladata a szentmisék bemutatásán túl a sportolók látogatása és lelki támogatása lesz. Chavanne páter Bernhard Maier utóda, aki 1984 óta volt „olimpiai káplán”. (KAP)

 

Befejeződtek a međugorjei vizsgálatok

 

A Hittani Kongregáció 2010 májusában hozta létre azt a nemzetközi vizsgálóbizottságot, amely Camillo Ruini bíboros elnökletével vizsgálta az 1981 júniusától ismertté vált međugorjei jelenések valódiságát. A testület január 17-én befejezte munkáját, és jelentését további intézkedés céljából eljuttatta a Hittani Kongregációhoz. (KAP)

 

Kora-keresztény lelet Kínában

 

A kelet-kínai Luoyang városában végzett régészeti ásatások során kőbe vájt fülkére leltek, fölötte szintén kőbe vésett kereszttel. A bangkoki UCA News katolikus hírügynökség január 17-i jelentése szerint egy úgynevezett nesztoriánus keresztény temetkezőfülkéről van szó, amelynek környezetében több buddhista temetkezőfülke található. A régészek véleménye szerint a 2009-ben talált, ám csak most nyilvánosságra hozott lelet a 316 és 907 közötti évekből való. Ez a kínai területen talált legrégebbi keresztény emlék. (KAP)

 

Jézus nyelve hivatalos Irakban

 

Az iraki parlament tízévi vita után hivatalos nyelvnek ismerte el a Jézus által is beszélt arámi nyelvet. Eddig csak az arab és a kurd nyelv volt hivatalos az országban. Yonadam Kanna politikus, keresztény parlamenti képviselő így nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban: „Végre Jézus és őseink nyelve újra hivatalos nyelv lett Irakban.” (KAP)

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .