Krisztus Légiója

A Marcial Maciel Degollado mexikói pap által 1941-ben alapított kongregáció II. János Pál pápasága alatt élte fénykorát.

 

 

A légió a kilencvenes évek végén került a Joseph Ratzinger vezette Hittani Kongregáció figyelmének középpontjába, azt követően, hogy Degollado atyát szexuális visszaélések vádja érte. Nem sokkal később nyilvánosságra került a tény, hogy a kongregáció vezetőjének gyermekei is születtek.

 

A kongregációnál tartott szentszéki vizsgálatok következményeként Degolladót 2006-ban – egy évvel XVI. Benedek pápává választása után – felmentették tisztségéből, majd 2008-ban elhunyt. 2010-ben a kongregáció bocsánatot kért a tagjai által elkövetett bűnökért.

 

2010-ben XVI. Benedek pápai megbízottat nevezett ki a mozgalom megújítására és megtisztítására. A feladatra Velasio De Paolis bíborost, a Szentszék gazdasági ügyekkel foglalkozó prefektúrájának elnökét jelölte ki, akit tavaly Ferenc pápa is megerősített tisztségében. De Paolis elvégezte a kongregáció gazdasági átvilágítását is. A bíboros vezeti a most kezdődött káptalant is. A tanácskozás végén a kongregáció irányítását az új vezetőség veszi majd át.

VR/MTI/Rome Reports

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .