Nagyvilág

Menekült tragédia Lampedusa előtt

Október 3-án Lampedusa szigete közelében felborult és kigyulladt egy közel nyolcszáz szomáliai, ghánai és eritreai menekültet szállító rozoga hajó. Legalább nyolcvan személy vesztette életét, és az áldozatok száma még tovább emelkedhet. Az utasok közül száznegyvenegy személyt tudtak biztosan megmenteni. Ferenc pápa, aki júliusban járt Lampedusán a menekültek között, már aznap Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát, és imáiról biztosította az áldozatok családtagjait. A tragédia másnapján Assisiben egyik beszédében imára szólította a híveket, és így fogalmazott: „Ez a mai vad világ nem vesz tudomást azokról, akiknek el kell menekülniük a szolgaságból, az éhezésből, el kell menekülniük azért, hogy a szabadságot keressék. Rendkívüli fájdalom látnunk, ahogyan halálukat lelik, mint tegnap is Lampedusán. A mai nap a sírás napja.” (VR/KAP)


Az új államtitkár az egyház tagjairól

Az augusztus végén kinevezett és október 15-én hivatalba lépő új vatikáni államtitkár, az ötvennyolc éves Pietro Parolin olasz érsek, korábbi venezuelai apostoli nuncius egy venezuelai lapnak adott nyilatkozatában egyebek mellett a következőket mondta: „Az egyház nem az a szervezet, amelynek tagjait különböző osztályokba lehetne sorolni, aszerint, hogy kik vannak fent, illetve lent. Az egyház olyan közösség, ahol mindenki egyenlő, hiszen meg van keresztelve.” Olyan szemléletre van szükség – nyilatkozta az államtitkár, amely a szolgáló egyház fogalmára épül, és az egyházat nem világi értelemben vett hatalmi struktúraként értelmezi. „Nyitottnak kell lennünk az emberek felé, bármilyen helyzetben vannak is. Feladatunk, hogy lehetővé tegyük találkozásukat Istennel. Persze előfordul, hogy próbálkozásunk sikertelen. Ám nem szabad számokban mérnünk az eredményeket, mint egy konszernben” fogalmazott az olasz érsek. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .