Nagyvilág

 

Nem szabad háttérbe szorítani olyan alapvető kérdéseket, mint az élet védelme a fogantatástól a természetes halálig, a kezelés humánus mivolta vagy a palliatív ellátás, amelynek célja elsődlegesen már nem a gyógyítás, hanem a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása – hangsúlyozta az ülést megnyitó Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke. A fejlődő országokban továbbra is súlyos hiányosságok tapasztalhatók a betegellátás területén. A világ legtávolabbi és legszegényebb helyein az egyház százhúszezer egészségügyi intézményt működtet. November 17-én a pápa fogadta a tanácskozás résztvevőit, köztük Egri László diakónust, a konferencia magyar résztvevőjét. (VR)

Az Új anglikán prímás

II. Erzsébet királynő az egyházi kinevezéseket előkészítő bizottság javaslatára november 9-én az ötvenhat éves Justin Welby durhami püspököt nevezte ki Canterbury százötödik érsekévé és a hetvenhétmilliós anglikán világközösség tiszteletbeli fejévé. Welby az anglikán egyház evangelikális (protestáns jellegű) szárnyához tartozik. A hagyomány szerint a katolizáló és a protestáns jellegű szárnyhoz tartozó canterburyi érsekek váltják egymást. Welby érsek Eton világhírű kollégiumában tanult, majd jogi és teológiai diplomát szerzett. Tizenegy évig menedzserként dolgozott az olajiparban. 1993-ban szentelték pappá, 2011-ben pedig püspökké. Nős, öt gyermek édesapja. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .