Az új kopt pápáról

 

A most beiktatott kopt pápa elődje, III. Senuda tavaly augusztusban járt hazánkban. Háromnapos budapesti tartózkodása alatt részt vett a Szent István-bazilikában tartott ünnepi szentmisén, másnap pedig Pestszentlőrinc-Szemere-telepen felszentelte Kelet-Közép-Európa első kopt ortodox templomát. Az akkor már gyönge egészségi állapotban lévő, idős egyházfő Orbán Viktor személyes meghívására érkezett hazánkba. A tavaly februári egyiptomi zavargások után, amelyek helyenként vallási jelleget is öltöttek, és számos kopt keresztény életét követelték, Martonyi János külügyminiszter kezdeményezésére az Európai Unió nyilatkozatot adott ki, amely tételesen elítélte a keresztényüldözést. A kopt egyházfő hazánkban tett látogatása a köszönet gesztusa is volt. Az alexandriai kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb, egyben legrégibb keresztény egyháza. Első közösségüket Szent Márk evangélista alapította Alexandriában.

A katolikus egyházból a 451-es khalkédoni zsinat után váltak ki, mivel Krisztusnak kizárólag isteni természetét ismerték el dogmaként. Szentségtanuk és Mária-tiszteletük semmiben sem különbözik a római katolikus tanításétól. A kopt ortodox egyháznak világszerte harminckét püspöksége és kétezer temploma van. Nyolc kolostorában körülbelül négyszáz szerzetes él.
KAP

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .