Nagyvilág

 

Cseh püspöki dicséret a választóknak

Csehországban most először nem az országgyűlés, hanem a választópolgárok döntenek az ország új köztársasági elnökének személyéről. Az elnökválasztás első fordulója után Miloš Zeman volt miniszterelnök és Karel Schwarzenberg külügyminiszter indulhatnak a január 25–26-ai második fordulón. A cseh püspöki konferencia január 16-ai nyilatkozatában méltatta a választópolgárok eddigi felelős magatartását, amellyel olyan jelöltekre szavaztak, akik már bizonyították hozzáértésüket, és politikai tapasztalatokra tettek szert az ország kormányzásában. (KAP)


 

Párizs érseke márciusban a Szentföldre látogat

A francia püspöki konferencia elnöke, André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek (képünkön) március 7–14-én az izraeli főrabbinátus meghívására küldöttséget vezet a Szentföldre – tette közzé január 14-én a franciaországi zsidó intézetek képviselőtanácsa. A látogatás témáját – Az ígéret forrásainál –Párizs 2007-ben elhunyt érseke, a zsidó származású Jean-Marie Lustiger Az ígéret című könyve adta. A küldöttség tagjai több vallási, egyetemi és kulturális eseményen vesznek részt, és Jeruzsálemben felkeresik a legfőbb zsidó, muzulmán és keresztény szent helyeket. (VR)

A volt komornyik kórházban dolgozik

Paolo Gabriele, a pápa volt komornyikja hamarosan a Szent Pál-bazilika közelében lévő gyermekklinika szolgálatába léphet. Mint ismeretes, a komornyikot iratlopás miatt tavaly tizennyolc hónap börtönre ítélte a bíróság, de karácsony előtt kegyelmet kapott a szentatyától. A jövőben a Vatikán által fenntartott kórházban dolgozik majd, és új munkahelye közelében bérelhet lakást családja számára. Korábbi szolgálati lakásába utóda, Sandro Mariotti költözik be. (KAP)

Latin nyelven is elérhető Benedek pápa Twitter-fiókja

A szentatya latin nyelven is elindította Twitter-fiókját, amely így már kilenc nyelven olvasható. Itt elhelyezett első üzenetének szövege a következő: „XVI. Benedek pápa hivatalos Twitter-fiókjához való csatlakozásod nagy örömet jelent.” A szentatyának jelenleg több mint két és fél millió követője van a közösségi oldalon. (VR)

A jordániai szír menekültek helyzete

Maroun Elias Lahham ammani katolikus segédpüspök (képünkön) véleménye szerint Jordániában katasztrofális a szír menekültek helyzete, az ország ugyanis a szokatlan hidegben nem tud megfelelő ellátást biztosítani számukra. A jeruzsálemi latin patriarkátus ezért megnyitotta intézményeit a menekültek előtt, hogy enyhítse a téli időjárás miatti szenvedéseiket. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .