Nagyvilág

 

A bombák mára a földdel egyenlővé tették a házakat. Az egyház valamennyi irodáját, raktárát, még az istentiszteletre szolgáló épületeket és helyiségeket is a rászorulók rendelkezésére bocsátotta. Az országban százával rabolják el az embereket, zsarolva nemcsak a gazdag, hanem most már a szegény családokat is. Az egyház az egyetlen intézmény, amely még talpon tudott maradni: keresztények és muzulmánok egyaránt kérik a segítségét. Az ENSZ illetékes szervezetének adatai szerint a szíriai menekültek száma az utóbbi időben csaknem négyszázötvenezerre emelkedett. Közülük tizennyolcezer embert fogadtak be európai országok, például Örményország, Grúzia, Ciprus és Görögország. (VR/KNA)


 

Az egyiptomi feszült helyzet

Az Egyiptomban – mindenekelőtt Kairóban – kialakult feszült légkörre való tekintettel elhalasztották az újonnan megválasztott kopt ortodox pátriárka és a katolikus egyház különböző rítusú vezetőinek korábban bejelentett találkozóját. II. Tavadrosz így várhatóan csak december 11-én tart majd megbeszélést a katolikus püspökökkel és a világiak hivatalos képviselőivel az észak-afrikai országban kialakult vészhelyzetről. Mohamed Murszi elnök ugyanis az alkotmányra vonatkozó dekrétummal kiterjesztette hatalmát, s ez a kormány és a Muzulmán Testvériség székhelye elleni erőszakos tiltakozásokhoz vezetett. Ebben a helyzetben nem lett volna célszerű veszélynek kitenni a keresztény egyházak képviselőinek találkozóját – nyilatkozta Kirillos William, a kopt katolikus patriarchátus helynöke. Egyiptom alkotmány-előkészítő bizottsága november 29-ére kétszázharmincnégy cikkelyből álló alkotmánytervezetet terjesztett az alkotmányozó gyűlés elé. A keresztény, a liberális és a laicista tagok bojkottálták a dokumentumot, amelyet lényegében az iszlamisták készítettek az iszlám vallási jog, a saría elvei alapján. A dokumentum elfogadásáról népszavazással döntenek. (Die Presse/VR)

Új vallás- és kultúraközi központ Bécsben

Az osztrák fővárosban november 26-án megnyílt az Abdullah Bin Abdulaziz szaúd-arábiai királyról elnevezett intézmény, a KAICIID. A Szentszék alapító megfigyelőként vállalt szerepet a központban, amelyet Szaúd-Arábia, Ausztria és Spanyolország hívott életre. A Vatikánt a megnyitón Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke képviselte. A rendezvényen részt vettek a világ nagy vallásainak képviselői is. Az intézmény azzal a céllal jött létre, hogy ösztönözze a párbeszédet a különböző vallások és kultúrák képviselői között, valamint segítse egymás tiszteletét és megértését az igazságosság szellemében és a béke érdekében. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .