Nagy várakozás kíséri…

Lelkipásztori útjának megszervezésében döntő szerepet vállalt P. Kiss Barnabás ferences szerzetes, detroiti plébános, aki egyben a külföldi magyarok püspökének észak-amerikai delegátusa. Hosszas és alapos előkészítés után a püspök április 21-ig tartó körútjának első állomása New York volt, ahol P. Hesz Dénes ferences, magyar lelkész fogadta. A Szent István plébánia és a helyi ferences közösség adott otthont Cserháti Ferenc püspöknek, aki az első héten a New York környéki magyar plébániákra is ellátogatott, és találkozott a régió latin és görög rítusú magyar papságával is.

A látogatást nagy várakozás előzte meg: a magyar hívek az utóbbi időben nem érezték eléggé az anyaországi katolikus egyház figyelmét. A püspöki látogatás nem csupán egy kissé megkopott kapcsolatot tett elevenebbé és élőbbé, hanem kézzelfoghatóvá tette, hogy az amerikai és az anyaországi magyar hívek egymáshoz tartoznak és egymásra szorulnak. Az amerikai magyar hívek jelentős részt vállaltak a magyar katolikus egyház anyagi nehézségeinek enyhítésében, valamint egyéb szerveződések (cserkészet, máltaiak stb.) támogatása révén is kifejezték, hogy szívükön viselik az anyaországi egyház gondjait. Most ők is újra megtapasztalhatták, hogy a magyar katolikus egyház is törődik az Amerikában élő magyar hívekkel. A találkozók alkalmat adtak arra, hogy a kölcsönös párbeszédek révén Cserháti Ferenc püspök megismerje az itteni egyházközségek életét. A magyar közösségek örömmel vették, hogy van kihez fordulniuk, valamint hogy kéréseik és javaslataik meghallgatásra találnak. Az új püspök energikussága és figyelmessége sokak számára adott reménységet a jövőt illetően.

Cserháti Ferenc körútja egybeesik XVI. Benedek pápa lelkipásztori látogatásával, amelyre április 15. és 20. között kerül sor. A pápai út a rövidsége ellenére meghatározó és történelmi fontosságú. Az utóbbi évek keserű eseményei, egyes egyházi személyek botrányos magatartásának hírei, mi tagadás, erősen megtépázták az amerikai katolikus egyház presztízsét. A média ugyan mérhetetlenül felnagyította ezeket a problémákat – vagyis torz képet festett a helyzetről -, mégis szembesülni kell a valósággal. Ehhez a szembenézéshez elmaradhatatlanul fontos lesz XVI. Benedek első lelkipásztori útja az USA-ban. A várakozás igen nagy, hiszen sokan várják, hogy a pápa felrázza és reményt adjon azoknak a hívőknek, akik az utóbbi években messzebb kerültek a katolikus egyháztól. A megerősítés és a jövőbe mutató irány felmutatása talán a két legfontosabb elvárása a pápa mostani útjának. A szigorú biztonsági intézkedések miatt a nyilvános eseményeken csak korlátozott létszámban lehet részt venni. A sokszoros túljelentkezések mutatják, hatalmas az érdeklődés a pápai látogatás iránt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .