Muzulmánok tiltakoztak a barbarizmus ellen

A megemlékezésen jelen volt többek között Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, Jean-Michel Dubost püspök a francia püspöki konferencia képviseletében, valamint Valérie Pécresse volt jobboldali gazdasági miniszter és kormányszóvivő is.

„A vak terrorizmussal, a barbarizmussal szemben hogyan beszélhetünk, kedves testvéreim, iszlámról? Megölni egy embert, az olyan – mondja a Korán –, mintha az egész emberiséget ölnénk meg. Az iszlám számára az élet szent.

Az iszlám a tolerancia. (…) Megemlékezésünkkel mindannyian azt kívánjuk kifejezni, hogy megvetjük ezeket az elvetemült bűntetteket” – hangsúlyozta az Európa legjelentősebb, mintegy öthatmilliós muzulmán közösségét képviselő szervezet vezetője.


Jean-Michel Dubost, Évry-Corbeil- Essonnes egyházmegye püspöke rövid felszólalásában arra kérte a muzulmánokat, hogy legyenek büszkék magukra. „Nem osztom a hiteteket, de tisztelem azt. Együtt kell megnyernünk a béke csatáját” – fogalmazott a katolikus vezető.

Párizs főpolgármestere üdvözölte, hogy a CFCM „a franciaországi toleráns, nyitott és a köztársaság törvényeit tiszteletben tartó iszlám” híve. Több vidéki városban, egyebek mellett Nantesban és Saint-Étienne-ben is hasonló megemlékezéseket tartottak, este pedig Párizsban, a muzulmánok kulturális intézete előtt rendeztek tiltakozó megmozdulást a terrorizmus ellen.

Az ötvenöt éves Hervé Gourdel túravezető a Nizzához közeli Saint-Martin-Vésubie hegyi faluban működtette nyári hegyi túrákat szervező irodáját. Szeptember 25-én, csütörtökön este itt nyolcszázan vettek részt az emlékére megrendezett csendes menetelésen. Mint ismeretes, a túravezetőt szeptember 21-én, vasárnap rabolták el az algériai hegyekben, ahol helybéli barátaival kirándult.

A Le Figaro című konzervatív lapban szeptember 26-án Mi is mocskos franciák vagyunk címmel muzulmán közéleti személyiségek fejezték ki szolidaritásukat az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet áldozatai iránt.

A címben szereplő kifejezést Abu Mohamed el-Adnáni, a dzsihadista milícia hivatalos szóvivője használta szeptember 22-én megjelent beszédében, amelyben arra szólította fel az IS ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, hogy lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az „ellenséges társadalmak életét”. A Washington vezette katonai koalíció tagjai közül kiemelte a „rosszindulatú és mocskos franciákat”. A kivégzett túsz családja azt kérte, hogy a megemlékezéseket méltósággal és visszafogottsággal tartsák meg a szervezők. „Nem tűrjük el a gyűlölködő és provokáló politikai beszédeket, bármelyik oldalról érkezzenek is.”

MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .