Műbotrány

– Nem szerencsés a dolgokat összekeverni: a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa sohasem volt Monok díszpolgára – mondta az Észak-Magyarországnak Demeterné Bártfay Emese, Monok polgármestere. – A május 19-i testületi ülésen mindössze egy már lejárt határidejű határozatot vontunk vissza. A település előző képviselő-testülete 2010 júliusában határozatot hozott, hogy díszpolgári címet adományoznak II. János Pál pápának. Az ügyben azonban semmiféle előkészület nem történt, sem az egyház helyi képviselőivel, sem a Vatikánnal nem egyeztetett a volt polgármester, és a kijelölt határidőben, 2010. szeptember 18-án nem hajtották végre a határozatot. A végrehajtás felelőse Szepesi Zsolt lett volna. Most mindössze annyi történt, hogy átnéztük a lejárt határidejű határozatokat, és mivel a díszpolgárság adományozásáról szóló helyi jogszabály nem teljesült, visszavontuk azt. Szepesi Zsolt közleménye átlépte a jóérzés határait, mert valótlan állításokat tartalmaz, mert II. János Pál pápa személyét használta arra, hogy ezáltal politikai és szereplési ambícióit valamelyest kiélje – foglalta össze a történteket Monok polgármestere.

De hogyan is szól a volt polgármester közleménye? „Megfosztották a pápát díszpolgári címétől – Monok – Világviszonylatban egyedülálló példanélküli, botrányos, felháborító eset történt. Monok település képviselőtestülete múlthét csütörtökön Demeterné Bártfay Emese jelenlegi polgármester beterjesztése alapján visszavonta II. János Pál díszpolgári címét” (betűhív idézet).

A tavalyi választáson bukott polgármester, aki honlapja tanúsága szerint már régen felismerte, hogy milyen óriási hatalom a média, II. János Pál boldoggá avatása alkalmából botrányt kavar. Közleményt ad ki. Az online felületeken azonban kisiklik a piszkos szándék. A sokat szidott mai magyar fiatalság döntő többsége vitába száll vele, ismeri és szereti a boldoggá avatott pápát, és átlát Szepesi Zsolt bosszúálló szándékán. A polgármesteri tisztségét elveszítő, vereségébe belenyugodni nem tudó Szepesi mintha követné Monok nagynak mondott szülötte, Kossuth Lajos példáját. A forradalom előtt újságíróként dolgozó Kossuth kései utódjához hasonlóan jól ismerte a média hatalmát. Ki is használta. A szabadságharc után végigtarhálta a világot, aztán Torinóból osztotta az észt, hogy mit is kell Magyarországon csinálni. A turini tanácsokat szerencsére nem fogadták meg a felelős magyar politikusok. Többek között ezért van még ma is meg Magyarország.

Izgalmas tegnapi hír tehát ez a monoki, bár a tömegtájékoztatásban nem tértek vissza rá. A katolikus hagyományaira büszke településen él egy asszony, aki polgármesterként rendet rak hivatalában, templomba jár, nem beszél mellé, tisztességes életet él – nem érdekes. A médiának botrány és Szepesi kell.

Boldog II. János Pál pápa meg mosolyog a történeten. Ő egy egészen magas helyen díszpolgár. És szereti a monokiakat. Még a bajkeverő Szepesi Zsoltot is.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .