Mondjatok újra igent egymásra

Döntsetek ma újra a házastársatok mellett, mondjatok újra igent, válasszátok újra őt – biztatta szentbeszédében a püspök a házaspárokat. – Nem mindig könnyű ezt megtenni. Előfordul, hogy egy házasságban olyan a hangulat, mintha tél lenne. Mintha az élet, a szeretet meghalt volna, alig-alig fejeznek ki egymás iránt valami jót a házasfelek. Nem könnyű az igent újra kimondani, de ez a nap éppen ezért van. Mondjátok ki Istennek, hálásak vagytok, hogy a férjeteket, a feleségeteket társul kaptátok tőle, és határozzátok el, szolgálni akarjátok a házastársatok boldogságát, hogy az élete kiteljesedjen. Ha valaki újra meg tudja hozni ezt a döntést, akkor van remény, hogy a télből újra tavasz lehet – mondta a megyéspüspök.
Ez a döntés magával hozza azt is, hogy beismerem a hibáimat, tanulok belőlük, és bocsánatot kérek. Az igen kimondása azt jelenti, hogy pozitívan gondolkodom és beszélek. Ha állandóan csak kritikák hangzanak el a családban, akkor megkeseredik a hangulat. De ha van helye a dicséretnek, akkor megváltozik a légkör. Székely János azt javasolta, mindenki gyűjtse össze és írja föl egy lapra a házastársa értékeit, kincseit.
Dönteni a házastárs mellett azt is jelenti, hogy úgy szeretem a másikat, ahogyan neki jó, meghallgatom őt, értékelem a jó tulajdonságait, és támogatom a céljai elérésében. A szeretetet pedig mindig ki kell fejezni – mondta a megyéspüspök.
Ha újra tavaszt és új életet szeretnének a házasok, akkor igent kell mondaniuk egymásra, és behívniuk az életükbe Istent. A gyerekeikkel közösen, vagy csak kettesben, lépjenek Isten elé, és kérjék a segítségét a házasságukhoz. Egy új dimenziót jelent ez, amelyben képesek vagyunk az emberi sérelmek fölé emelkedni, és eggyé válni Istennel – mondta Székely János.
A szokásoknak megfelelően a jubiláns párok megerősítették házassági ígéretüket, majd a szentmise végén emléklapot vehettek át. A nap további részében kulturális programok várták az ünneplőket.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .