Modern gospel, kényelmes cipőben

Az előadás előtti sajtótájékoztatón a sztár két nagyvonalú ígéretet tett: tizenkét olyan zenészt láthat majd a közönség a színpadon, akikhez hasonlóval még soha nem találkozott, és garantálta, hogy mindenkit megtáncoltat, ezért érdemes kényelmes cipőben jönni. Valóban megtartotta az ígéreteit.
Kirk Franklin neve kevésbé ismert nálunk, de a gospel zenét szeretők a műfaj egyik legmeghatározóbb egyéniségének tartják. A kilencvenes évek elején alakult együttesével szerzett hírnevet magának, majd ‘95-ben Grammy-díjban részesült, amelyet azóta még hatszor elnyert. Kirk budapesti fellépése előtt Bolyki Balázs – a méltán híres Bolyki Brothers a capella együttes tagja – adott szólókoncertet. Balázs otthonosan mozgott a színpadon zenekari felállásban is, és néhány kedves dalban megmutatta hangja szépségét. Néhány perccel később kezdetét vette Kirk Franklin fantasztikus show-műsora. Színpadra lépett hat énekes és hat zenész, akik amellett, hogy bámulatosan játszottak hangszereiken és hangszálaikon, végig érezték egymást, figyelték a többiek és a közönség rezdüléseit. Kirk Franklin kiabált, táncolt, lelkesített, irányította a zenekart, rappelt, énekelt és imádkozott. Mindent megtett azért, hogy a közönség figyelmét és szeretetét magára vonzza. Kifogyhatatlan energiával mozdította meg Budapestet, szinte zavarba ejtően erőteljesen. Az előadás vége felé értettem meg, hogy mi az oka ennek a nagy lendületnek, Kirk tényleg azt szeretné, ha ki tudnánk mozdulni a tespedtségünkből, fel tudnánk emelni a tekintetünket, hogy Istenre figyeljünk. Az egyik legszebb pillanat az volt, amikor a Don’t worry című dalukban a kórus a színpadi tolmács segítségével egyszer csak átváltott magyarra: „Ne félj, ne félj!” Aki ott volt a koncerten, megismerhette, milyen is egy vérbeli gospelzenekar, hallhatott kimagasló zenei teljesítményeket, de főképp Kirk Franklin egyéniségét ismerhette meg, aki valóban képes több ezer ember lábát meglendíteni, torkukat megszólaltatni, kezüket tapsra bírni, és közben szívüket is az ég felé emelni. Még sok ilyen koncertet!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .