Mint Szent Pio, egyszerre két helyen

Fotó: Aleteia

 

Szent Pio atyáról mindenki tudja, hogy képes volt a bilokációra, többször is látták egy időben két különböző helyen. Az viszont csak kevesek számára ismert, hogy volt egy másik szent életű kapucinus pap is, aki Isten hatalmából feltételezhetően szintén képes volt arra, hogy egyszerre két helyen legyen jelen.
Domenico da Cese élete nagy részét az olaszországi Manoppello kegyhelyen töltötte, amelynek kegytemplomában őriznek egy csodás kendőt Jézus arclenyomatával. Ez a Veronika kendőjeként emlegetett ereklye. Dome­nico testvér találkozott néhányszor Pio atyával, és élete hasonlóan alakult, mint a népszerű szenté.
Amikor 1968-ban Pio atya meghalt, Dome­nico da Cese elmondta egy rendtársának, Enrico Carusinak, hogy nem tud elmenni a temetésére. Egy zarándokcsoportot kellett ugyanis vezetnie Manoppellóban, és sok szemtanú meg is erősítette, hogy valóban ott volt. Az életéről nemrég megjelent kötet szerint azonban egy asszony néhány nappal később elment a szentélybe, és megkérdezte Domenico testvért: „Miért nem válaszolt nekem, amikor megláttam Pio atya temetésén, és ráköszöntem önre?” Domenico testvér csendben maradt, és akkor sem válaszolt, amikor az asszony másodszor is föltette neki a kérdést. Amikor a televízió felvételről közvetítette a temetési szertartást, sokan észrevették, hogy ott van egy Domenico testvérhez hasonló férfi. Antonio Bini, a szerzetes rokona is megerősítette, hogy a felvételen valóban Domenico látható, aki akkor elvileg nem tartózkodott San Giovanni Rotondóban. Egy fotós, aki korábban többször fényképezte a kapucinus szerzetest, szintén habozás nélkül állította, hogy ő szerepel a felvételen.
Domenico testvér alázatos ember volt. Életében soha nem beszélt róla, de több tanú is állítja, hogy megkapta a bilokáció ajándékát.
Domenico da Cese kapucinus szerzetes pap kanonizációs eljárását hivatalosan 2015. március 3-án indították el, és megkapta az Isten szolgája címet. Az eljárás során a bilokáció jelenségét is vizsgálják vele kapcsolatban.
Amikor fiatalkorában Jugoszláviában szolgált káplánként, megkapta a stigmákat. 1970-ben meggyógyította Amalia Di Rella nővért, aki gyermekkora óta súlyos betegségektől szenvedett, segítség nélkül járni sem tudott, ám attól fogva aktív életet élt, a szegényeket szolgálva.
Pio atya mindig azt mondta az abruzzói zarándokoknak, hogy felesleges ekkora utat megtenniük, ott van nekik Domenico atya Manop­pelló­ban. A pietrelcinai szent a halála előtt egy nappal állítólag bilokációval megjelent Manop­pel­lóban, és a szent arc előtt imádkozott, Dome­nicótól pedig azzal búcsúzott, hogy találkoznak majd a mennyországban.

Forrás: Aleteia; Santiebeati.it
Fordította: Thullner Zsuzsanna

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .